"Екип": Франция беше почти перфектна

"Екип": Франция беше почти перфектна | StandartNews.com

Домакините жадуват за реванш срещу Германия

"Почти перфектни" беше комплиментът, с който "Екип" поздрави от първа страница Франция за победата над Исландия с 5:2 на четвъртфиналите на Евро 2016. Без милост, "петлите" изнесоха лекция по ефективен футбол и разбиха хита на турнира с 5:2. Домакините поведоха още в 12-ата минута с гол на Оливие Жиру, а мачът беше оканчателно решен с 3 попадения за 25 минути преди почивката. Антоан Гризман, който преди 2 години си тръгна разплакан от световното в Бразилия след загубата от Германия, сега отново се разписа и се кандидатира за голмайсторския приз на Евро 2016, като вече има 4 гола.
Спектакълът вдъхнови френските фенове и след последния сигнал купонът се пренесе по улиците на Париж. Броени секунди след последния сигнал на Бьорн Кайперс централните булеварди зажужаха от клаксони. "На полуфинал сме, на полуфинал сме!" се носеха викове от автомобилите, дефилиращи край Триумфалната арка, по "Шан-з-Елизе" и околните улици. Хилядите запалянковци във фензоната край Айфеловата кула също се включиха в нощния купон, който беше украсен със стотици трикольори. Част от тълпата се вля в метрото на път за вкъщи и радостта продължи и под земята.
Тв каналът "М6" счупи своя рекорд по гледаемост благодарение на мача, след като привлече пред телевизорите 17,2 млн. зрители, или 60% от хората, които изобщо са гледали телевизия по това време. Аудиторията е с 3,8 милиона повече от онази, която изгледа последния мач от груповия етап с Швейцария (0:0). За сравнение, във времевия отрязък на двубоя TF1 и France2 привлякоха едва 2,1 милиона зрители, а France3 1,8 милиона, като и трите канала заложиха на игрални филми.
Дидие Дешан беше щастлив. "Успяхме да подарим на запалянковците 90-минутно удоволствие, коментира селекционерът. - Надявам се, че и полуфиналът ще им донесе не по-малко емоции. Германия е световен шампион, в момента са най-силният отбор и ни очаква пореден голям двубой. Ще бъде странно, ако кажа, че този сблъсък няма да се отличава от сегашния с Исландия. Трябва сериозно да помисля как ще играем. Дори Йоахим Льов промени тактиката за мача с Италия и това даде резултат. Ние също трябва да изберем най-ефективния вариант."
Въодушевена, Франция не трепери от полуфинала с неудобната Германия - напротив. Страната оптимистично живее с желанието за отмъщение, а в анкета на "Metronews.fr", до снощи 74% бяха отговорили с "да" на въпроса ще се реваншира ли Франция на своя съперник. Петлите нямат победа над Германия на световни и европейски от 1958 г., когато победиха в мача за 3-ото място. А при последния им сблъсък преди 2 години Бундестимът победи на четвъртфиналите в Бразилия.

Наръгаха фен на Исландия

Симпатизант на Исландия беше наръган с нож на улицата в късните часове след мача с Франция, съобщи "Паризиен". Пострадалият, който се оказал британски полицай, но бил украсен в цветовете на Исландия и Франция, бил нападнат край Гар дю Нор в Париж. След което бил откаран по спешност в болницата в Питие-Салпетриер и е без опасност за живота. Впоследствие разследващите намерили два ножа в контейнер близо до мястото на инцидента.

Президент стана хит заради купон на стадиона

Исландия може и да си тръгна от европейското, но това не спря феновете на трибуните на "Стад дьо Франс" да си организират купон, чието сърце бе новоизбраният президент на страната Гудни Йоханесон. 48-годишният историк ще встъпи в длъжност на 1 август, но медиите вече го обявиха за най-готиния държавен глава в света. Йоханесон изпълни заръката си да седне сред феновете вместо във ВИП ложите. Известният с футболните си пристрастия университетски преподавател не спря да танцува и скандира и бързо се превърна в сърцето на исландската агитка. "След загубата за нас най-голямата награда е любовта на народа", заяви той след двубоя. У дома ситуацията не бе по-различна. Десетки хиляди напълниха площада в Рейкявик, за да гледат двубоя на големи екрани. Басейните в страната затвориха няколко часа по-рано, за да може всеки да се концентрира върху най-важното - европейското. Защитникът Рагнар Сигурдсон призна превъзходството на французите, но не скри радостта си от постигнатото. "За пръв път съм горд след загуба. Въпреки това е неприятно, че ни вкараха пет гола. Аз също нося вина за тях. Първото полувреме ни смачкаха, но и ние нямахме особено много късмет", заяви бранителят. "Това е най-голямата подкрепа, която тимът някога е получавал. Изключително съм горд от феновете. Енергията, която ни вдъхнаха бе невероятна", добави звездата Ейдур Гудьонсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай