Джокович бие всички рекорди, отново гази на US Open

Подобри досегашно върхово постижение на швейцареца Роджър Федерер

Джокович бие всички рекорди, отново гази на US Open | StandartNews.com

Ветеранът от Сърбия Новак Джокович и младата американска надежда Бен Шелтън са полуфиналистите в долната част на схемата при мъжете на Откритото първенство на САЩ по тенис.

36-годишният Джокович, който е трикратен шампион в Ню Йорк и от понеделник отново ще оглави световната ранглиста, преодоля в четвъртфиналите поставения под номер 9 Тейлър Фриц от САЩ след 6:1, 6:4, 6:4, за да намери за 13-и път място сред най-добрите четири на заключителния за годината турнир от Големия шлем. Освен това той записа и общо 47-мо класиране на полуфинали в Шлема, с което подобри досегашното върхово постижение на швейцареца Роджър Федерер от 46.

В чисто игрови план сърбинът не бе особено затруднен от вялата и изпълнена с непредизвикани грешки игра на Фриц. Американецът допусна 51 такива неточности срещу само 26 за Джокович, а освен това 23-кратният шампион от турнирите от Големия шлем направи и шест пробива от девет възможности.

Джокович водеше уверено играта и в трите сета на мача и позволи на Фриц да спечели за пръв път подаването си чак в средата на втория сет.

На полуфиналите пред сърбина предстои непознато препятствие. Това е 20-годишният Бен Шелтън, срещу когото той никога не е играл.

В изцяло американски сблъсък Шелтън, който е номер 47 в света, надделя над миналогодишния полуфиналист Франсис Тиафо с 6:2, 3:6, 7:6(7), 6:2 за 3 часа и 9 минути игра.

След като двамата си размениха по един сет в началото, решителен за изхода на срещата се оказа третият. В него грешките и на Шелтън, и на Тиафо бяха повече от нужното и това доведе до огромен брой пробиви - по три и за двамата.

В тайбрека Шелтън водеше с 6:4 точки, позволи на Тиафо да обърне до 7:6, но след това по-младият от двамата тенисисти направи нов обрат и спечели с 9:7 точки.

Това явно пречупи Тиафо и в четвъртия сет той оказа малко съпротивителни сили на вдъхновения Шелтън, който ще играе и в полуфиналите на смесени двойки заедно с партньорката си Тейлър Таунсенд.

За Шелтън класирането за полуфинал е първо в турнири от Големия шлем. Досега най-доброто му постижение бе четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по-рано тази година. Между двата турнира американецът игра в 18 други и в нито един от тях не записа повече от една победа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай