Дребосъкът от пристанището

Дребосъкът от пристанището | StandartNews.com

София. Кой е този? Не един или двама си задаваха този въпрос, когато в лагера на "Левски" в Агия Напа през миналата зима се появи холандец джобен формат. За капак "сините" обявиха, че това е бисерът в селекцията им за 300 000 евро. Името Гари Родригес не говореше нищо, визитката му също бе доста бедна. Днес обаче се оказа, че това наистина е брак по сметка. "Левски" спечели качествен футболист, който бързо се наложи като основна фигура. Гари пък извървя пътя от господин Никой до звездата на "Герена".

Гари стана национал на Кабо Верде, дълго време го следеше "Спортинг" (Лисабон), офертата на "Лудогорец" разбуни духовете, а преди няколко дни получи покана да се пробва в "Уест Хям". Гари обаче отказа на англичаните в търсене на нещо по-добро, каквото през миналата зима за него бе "Левски".

Синът на емигранти от Кабо Верде започва да рита на 6 години в школата на познат до болка за по-възрастните фенове на "сините" отбор - "Спарта". През 1971 година скромният тим от Ротердам изхвърля столичани от турнира за КНК. На 12 Гари стига до мечтания за всеки малчуган от холандското пристанище тим - "Фейенорд". Пет години по-късно обаче остава на улицата. "Черно-белите" не му предлагат договор, защото е много нисък. Решава да търси късмета в чужбина и се озовава в Португалия. Там обаче нещата не се получават и се връща отново в страната на лалетата. Принуден е да рита за здраве при аматьорите от "Бошхойзен". Гари бързо се превръща в голмайстор на тима и това не остава незабелязано. Получава предложение за договор от АДО (Хага). И там обаче нещата не тръгват. Не изиграва нито един официален мач и е пратен под наем в "Дордрехт". При "Овчите глави" най-после му връзва, а мениджърът Вини Аренд го препоръчва на "Левски". Хиената Вини върти доста успешен бизнес със "сините". Той им докара Дъстли Мюлдер, а по-късно и Сержиньо Грийн. "Може да ви звучи странно, но най-добър бях като аматьор. Тогава направих най-голямата крачка в кариерата си - от любител станах професионалист", отсича Гари, който иначе симпатизира на "Барса". Родригес бързо свикна със София, а в ролята му на гид влезе Нуньо Пинто. Двамата с португалеца са почти неразделни. Гари често е обвиняван в егоизъм, но контрира: "Вижте колко асистенции имам". И е прав, те хич не са малко. Като доста младоци и той е запален по игрите и води епични битки на плейстейшън с друг легионер на "Герена" Алекс Перес. Домът му пък се пука по шефовете. Постоянно при него са баща му или майка му, както и някой от останалите членове на семейството. Г-н и г-жа Родригес имат още три деца. Приятелката му също влиза в тази бройка, а Гари не пропусна да й посвети няколко гола. "Дари" един и за Нелсън Мандела.

Гари все още има пропуски в българския. Това не му пречи да рови в сайтовете и с помощта на онлайн преводачки да чете всичко. Дори и мненията под статиите, които понякога приема доста тежко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай