Дизела атакува 5 върха за 24 часа

Смелият ни катерач тръгва утре, следи го екип от 20 души

Дизела атакува 5 върха за 24 часа | StandartNews.com

Калофер. Уникално планинско изкачване стартира утре в 19,30 ч от Калофер Кирил Николов-Дизела.

Европейският вицешампион по ориентиране ще се опита да преодолее възможностите си, като покори петте най-високи върха в България за 24 часа. За 1 денонощие той ще стъпи на Ботев, Вихрен, Руен, Мусала и Черни връх.

Любителите на силните усещания могат да наблюдават събитието на сайта fivepeaks.bg. от началото му до самия край. Над 20 души екип ще придружава смелия ориентировач и катерач. Сред подбраните специалисти има авторитет от планинската контролно-спасителна служба. Разстоянието между планините Дизела ще изминава с автомобил. Нощта крие опасности, възможни са и неприятни промени в атмосферните условия, но Дизела има богат състезателен опит по тъмно.

"Чувствам се подготвен за това изпитание", сподели той в пресклуб "България". В рамките на 24 часа Николов трябва да преодолее 100 км със 7000 м денивелация. Финалът ще бъде в столичния квартал Драгалевци в четвъртък. Личната му треньорка Наталия Величкова подкрепя от самото начало идеята за този своеобразен планински маратон. "Това е най-силната реклама, която федерацията прави на нашия спорт", категорична е тя. Подобен опит на Балканите не е правен.

Най-класният ни ориентировач отсега е наясно със следващия екстремен проект за 2014 г., но го пази в тайна. Ще го реализира в чужбина и пак ще е свързан с планински върхове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай