Дъжд от рекорди на „Самарско знаме"

Дъжд от рекорди на „Самарско знаме" | StandartNews.com

След пороите през миналата седмица, за международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме" времето беше сякаш като по поръчка. И не случайно в четвъртък вечер на стадиона под Аязмото падна дъжд от рекорди. Първият рекорд на турнира бе подобрен в най-атрактивната дисциплана – 100 м при мъжете, в която рамките на седмица за втори път един до друг бягаха нашият рекордьор Денис Димитиров и бързоногият Баракат Мубарак от Оман.

Азиатецът направи страхотно бягане е закова хронометъра на фантастичните 10,05 сек. За съжаление нашето момче, въпреки подкрепата на публиката в родния си град, не можа да се долепи плътно до него, за да вземе мечтаната квота за Рио /10,16 сек./ и остана втори на близо 10 стотни – с 10,23. За сметка на това на 200 м Денис записа 21,12 сек., втори негов резултат след рекордните 21,03 секунди от 2013 г., макар да остана отново втори, на 1 стотна от Муса Иса (Бахрейн). На 400 м при мъжете бе счупен още един рекорд на турнира - Али Камис (Бахрейн) финишира за 45,82 сек.

С личен рекорд в Стара Загора се поздрави и шампионката ни на 400 м Катя Христова - 53,19 сек., тя победи и на 800 м с 2:03.70 мин. Рекордьорът ни на стийпълчейз /3000 м с пр./ Митко Ценов пък се пусна на 800 м и победи безапелационно с 1:50.48 мин., негов личен резултат. Нашата рекордьорка на висок скок Мирела Демирева, вече с олимипийска виза, която се отказа от състезание от Диамантената лига в Осло, за да скача пред родна публика на „Самарско знаме", бе посрещната с овации. Тя обаче нямаше никаква конкуренция, след 180 см се състезаваше със себе си и спря логично на 193 см.

Очакваният четирибой между нашите топатлети в тройния скок не си състоя. Румен Димитров, който заедно с Георги Цонов, вече има квота за Олимпиадата в Рио, въобще не стартира. Победи Момчил Караилиев с 16,54 м, но този път още по-далеч от олимпийския норматив от 16,85 м. Олимпиецът Георги Цонов остана втори със скромните за него 16,47 м, а трети бе Златозар Атанасов с 16,03 м. В скока на дължина трима състезатели се приземиха зад 7-те м. Победи Даниел Добрев със 7,39 м, следван Денис Ерадири /Бах/ - 7,13 сек (+0.4 м/сек) и Даниел Анков - 7,04 м.

Повече от 1000 души наблюдаваха надпреварата в 17-те дисциплини на турнира. Както е известно, домакините получиха рекорден брой заявки – от 430 състезатели, и трябваше да отсеят най-добрите, за да спазят регламента за такъв род състезания – не повече от три серии с по 8 атлети. Празникът на леката атлетика уважи и спортният министър Красен Кралев и шефът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Домакините от община Стара Загора и спортният клуб по лека атлетика „Берое" не скриха, че тазгодишното издание на „Самарско знаме" е генерална репитиция за голямата им цел – турнирът да получи ранг „Класик" догодина. „Големият интерес тази година ни обнадеждава, вече отговаряме на 99 на сто от критериите, за да влезе трунирът в календара на Европейската федерация по лека атлетика", казаха доволни организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай