Дариха Ицо със зурната на Капитан Петко войвода

Дариха Ицо със зурната на Капитан Петко войвода | StandartNews.com

Христо хапна пръжки и туршия в петричко село

Голямата ни футболна легенда Христо Стоичков бе посрещнат като национален герой в петричкото село Кавракирово от своите фенове. Визитата му навръх Стефановден се превърна в незабравим празник за жителите на селището. Камата гостува на своя приятел Николай Димитров - Джаич, бивш десен бек на "Беласица" - Петрич и "Литекс" и настоящ треньор в детско-юношеската школа на "оранжевите". "Двамата са много близки, както и съпругите им - Димитрина и Мариана. Жената на Ицо бе гост на селския събор през октомври миналата година, дойде сама. Сега пък Стоичков пристигна сам и веднага предизвика фурор сред млади и стари", разказа кметът на Кавракирово Александър Треновски. Джаич бе помощник на Камата по време на престоя му в "Литекс".

Великата "осмица" дошъл, когато в населеното място тъкмо бил завършил поредният футболен турнир. Обещал, че скоро ще помогне за развитието на футбола и спорта в селото. Впечатлил всички местни хора с усмивката си и чувството си за хумор.

Изкарал доста време на селския мегдан

за да може с него да се снимат всички желаещи. А те никак не били малко. Редели се на опашка, за да си направят снимка за спомен с най-успелия български футболист за всички времена. Много от младежите веднага побързали да качат фотосите с Ицо на страниците си във фейсбук, за да се похвалят на приятелите си. "Хората са удивени от нормалното му поведение, с нищо не е показал, че е звезда от толкова високо ниво. Не е предявил никакви претенции към нищо. В дома на приятеля си Николай, чиито родители са от селото ни, е хапнал пресни пръжки - малки късчета месо от прасе, опържени в обилно количество мазнина, както и домашна туршия.

Опитал малко ракия и вино

които са наше производство", разказа селският управник. Преди пристигането на Стоичков на кмета звъннал Николай Димитров с молба да измисли какво да подарят на великия футболист. Управникът бил категоричен, че трябва да му дарят зурна - дървен духов музикален инструмент с двойна тръстикова пластинка при извличането на звука. В България зурната се използва предимно в югозападните гранични области, а точно село Кавракирово е един от основните центрове на зурнаджийската традиция. Тук са най-добрите майстори на направата на този инструмент и най-добрите музиканти. Най-известен сред тях е Селим, който вече е покойник. Но децата му са наследили неговия занаят. Те пазели като очите си зурната на своя баща. С нея той участвал в няколко български филма. Той свирил с нея някога и в "Капитан Петко войвода". Децата на Селим не давали дума да им се каже да продадат тази прочута зурна. Но всички единодушно решили да я подарят на Христо Стоичков и да го зарадват с този ценен за тях дар. "Радвам се, че Николай ме послуша и подари на своя приятел зурна. Защото този инструмент е емблема, символ на Кавракирово. Подарявал съм зурна и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, и на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова", разкри кметът Александър Треновски. Най-важното е, че всички в населеното място са доволни от срещата си с Христо Стоичков. Те се надяват, че скоро пак ще им гостува. Защото е поел ангажимент към местната дружинка тази година

да излезе с тях на ловен излет

поне веднъж. За да покаже, че не само уцелваше противниковите врати на футболния терен, но и мерникът на пушката му е точен като прочутата му левачка.

Българинът захапа шефа на "Барса"

Няколко дни след гостуването в Петричко Христо Стоичков изригна срещу президента на "Барселона" Хосеп Мария Бартомеу. "Загубата от "Реал Сосиедад" в неделя доведе до уволнението на спортния директор Андони Субисарета, който е бивш съотборник на Стоичков. Малко по-късно си тръгна и Карлес Пуйол, който бе в щаба на Суби. "В "Барса" цали хаос, а за мен Бартомеу не е президент, а просто един чиновник. За него най-важен е баскетболът, а футболът е на втори план. Вината носят обаче тези, които го избраха. Що се отнася до Субисарета, той не бе доведен нито от Росел, нито от Бартомеу, а от Гуардиола", каза Камата пред "Онда Серо".

По отношение на случилото се с Меси и Неймар, българинът коментира. "Не са виновни те, а този, който ги е пуснал в толкова дълга почивка. Към всички отношението трябва да бъде едно и също. Ако им дадеш два дни почивка повече, а след това ги пуснеш в игра и някой от тях се контузи, това е доста тъпо. Освен това считам, че като цяло отношението към чужденците в Барселона не е правилно", препоръча Ицо, "Меси трябва да седне с Луис Енрике и двамата да изяснят ситуацията и да решат проблемите. В крайна сметка мисля, че продължава да има хора, които не могат да разберат какво всъщност означава "Барса" и това няма как да не носи проблеми. Може би някои искат да се върне епохата на Ван Гаал, когато на стадиона ходеха по 13 000 души", каза още Христо Стоичков.

Масло в каталунския пожар наля и жест на Лео Меси. В социалната мрежа "Инстаграм" левичарят официално започна да следи "Челси". Това се случи вчера в късния следобед, точно когато бе освободен Субисарета. По-конкретно в "Инстаграм" Меси следи Тибо Куртоа, Фелипе Луис, както и бившия си съотборник Сеск Фабрегас. "Сините" от Лондон и ПСЖ са с най-големи шансове да привлекат суперзвездата, ако той реши да напусне "Барса".
В тази социална мрежа Меси следи още и "Манчестър Сити", където работят бивши ръководители на "Барса" Чики Бегиристайн и Феран Сориано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай