Частен фонд купува дял от Ман.Сити за $500 млн.

Silver Lake е един от най-големите световни инвеститори в сферата на технологиите

Частен фонд купува дял от Ман.Сити за $500 млн. | StandartNews.com

Компанията за частни капиталови инвестиции Silver Lake Partners купува дял от футболния клуб Манчестър Сити за 500 млн. долара, което ще направи английският футболен отбор един от най-скъпите спортни франчайзи в света, съобщава БНР

Първо за сделката съобщи "Файненшъл таймс", като финансово издание обяви, че се очаква сделката да бъде оповестена официално в сряда.

Според "Файненшъл таймс" компанията Silver Lake купува 10-процентен дял в City Football Group (CFG), която притежава освен настоящия английски шампиони от Висшата лига Манчестър Сити и отбори в САЩ, Австралия и Китай и чиято пазарна оценка е за 4,8 милиарда долара.  Финансовото издание посочва, че това е рекордна оценка, но според класацията на списание "Форбс" за 2019-а най-висок оцененият спортен клуб е американският Далас Каубойс (Dallas Cowboys) с 5 млрд. долара. Същият списък на "Форбс", който обаче е към месец юли, класира ФК "Манчестър Сити" едва на 25-о място с оценка на стойност 2,69 млрд. долара.

Ман Сити спечели Висшата лига през миналия сезон, но в момента се намира на трето място във временното класиране. Негов мажоритарен собственик е шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян, член на кралското семейство на Абу Даби. След като купи отбора през 2008 година,  той похарчи стотици милиони долари за играчи от световна класа, създавайки един от най-добрите европейски отбори по футбол.

Частният фонд Silver Lake е един от най-големите световни инвеститори в сферата на технологиите, притежаващ дял в компании като Alibaba Group, Dell Technologies, Tesla Inc. и и Peloton. "Файненшъл таймс" съобщи, че за пръв път компанията е проявила интерес да инвестира в големи английски и европейски футболни отбори.

Междувременно Ман Сити е разследван от УЕФА за предполагаемо нарушаване на финансовите разпоредби и отборът може да се окаже изправен пред едногодишна забрана за участие в много доходоносната Шампионска лига. Решението на УЕФА се очаква през декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай