Чакат медали за ЧРД на Бойко

Чакат медали за ЧРД на Бойко | StandartNews.com

Знаменосецът на България Мария Гроздева спря цигарите поне до Рио

Освен за 56-ия си рожден ден Бойко Борисов да почерпи в Баку и за първите български медали от Европейските олимпийски игри. На това се надяват в родната делегация като с най-голям шанс за отличия в днешния ден са борците ни. "Убеден съм, че започнем много силно и ще вземем медали още в първия ден", заяви и спортният министър Красен Кралев. Заедно с премиера Борисов той присъства на официалния обяд, даден от президента на Азербайджан Илхам Алиев по повод игрите. Игрите в Баку струват около 1 млрд. евро, обявиха домакините. Според изпълнителния директор на игрите Саймън Клег започващият форум може да послужи на Азербайджан като основа за кандидатура за организиране на олимпийски игри.
Кралев посети и олимпийското село, за да надъха родните спортисти заедно с председателя на БОК Стефка Костадинова и генералния секретар на олимпийския комитет Белчо Горанов.

"Аз ви пожелавам първо да се върнете живи и здрави, да нямате контузии, да участвате в състезанието освободено, без напрежение. Не искам да ви натоварваме с големи очаквания, искаме да реализирате вашите възможности, личните си резултати, а нещата сами ще си дойдат", заяви министър Кралев. Той подчерта, че домакините от Азербайджан са дали максимума от възможностите си, за да убедят европейската общност, че трябва да се провеждат такива игри, което кара всички чуждестранни гости да се чувстват добре. "Това е едно историческо събитие и мисля, че тези игри ще имат продължение. Те са крачка напред в развитието на спорта, в осигуряването на възможност на по-младите спортисти да покажат своите възможности. Не е важно колко медали ще вземем на тези игри, важното е колко нови наши звезди ще изгреят на този форум", категоричен беше министърът. "Много често там, където дипломацията се проваля, спортът започва да върши работа", каза още Кралев.

Кураж на състезателите ни даде и Стефка Костадинова. "Всеки от вас вече е постигнал своята победа, като е преодолял квалификациите и е взел квота за Баку. Сега важното е да сте спокойни и да дадете максимума от себе си, да защитите по най-добрия начин името на България. Знайте, че първите винаги се помнят, тъй че медалистите тук ще имат специално място в историята", заяви Костадинова.

Селфи с министър Кралев пък бе големият хит в деня на откриването. При нашата делегация, волейболистките, както и състезателите по борба, спортна гимнастика, акробатика и стрелба чакаха гостите пред блока си. След приветствията всички спортисти се наредиха едва ли не на опашка, за да си направят селфита с ръководителите на българския спорт. Сред най-атрактивните снимки бе тази на министър Кралев с гиганта и вицепрезидент на БОК Любо Ганев и председателя на федерацията по борба и олимпийски шампион от Атланта 96 Валентин Йорданов.

От името на спортистите Мария Гроздева заяви благодарността за осигурените условия за подготовка и участие на всички покрили нормативите български състезатели. "Чувствам се особено, развълнувана съм както в Атина през 2004 г.", каза двукратната олимпийска шампионка, която снощи бе знаменосец на българската делегация в парада на нациите по време откриването. Гроздева разкри и, че е спряла да пуши. Тя се надява да успее да се опази от порока поне до игрите в Рио догодина. Солидарен с нея е и нейният съпруг и треньор Валери Григоров. "Всичко е до психика. Цигарите не ми липсват", коментира Гроздева.

Нашите в събота

08,00 ч (бълг. време): борба св. стил, квалификации, Ал. Костадинов (59 кг), Св. Костадинов (71 кг), Д. Александров (80 кг) и Вл. Методиев (98 кг).
08,00 ч: синхронно плуване, М. Киркова
10,30 ч: триатлон, Хр.Стойнева
12,30 ч: волейбол, жени: България - Германия
17,00 ч: борба св. стил, финали

Волейболистите загряха с билярд

Нетрадиционен метод за възстановяване намериха в Баку водещите ни волейболисти. Малко след като пристигнаха в олимпийското село, след 8-часово пътуване по линията Софи-Истанбул-Баку момчетата на Ники Желязков намериха сили да разгледат селото на спортистите. В зоните за отдих те поиграха на тенис на маса, джаги и билярд. Сред най-активните в игрите бяха близнаците Георги и Валентин Братоеви, и Ники Николов. За да има тръпка и състезателен елемент за всички, се връзваха басове, които естествено загубилите изпълняваха на място.

"Мотивирани сме да играем и печелим", каза вицепрезидентът на федерацията по волейбол Любо Ганев. "За много от тях това е първо голямо състезание. Има приповдигнато настроение. За мъжете да не говорим, пътува се с музика към залата, всички се забавляват", каза Ганев. "Съоръженията са много добри. Инвестирани са много пари. Пожелавам си България да се върне с много медали. Имаме нужда от такива постижения, а също така носи и гордост. Пожелавам си 20-30 медала", добави Ганев.

Киркова и Пеева 20-и в синхронното плуване

Българките Мария Киркова и Михаела Пеева завършиха очаквано на 20-о място в квалификациите при дуетите по синхронно плуване на първите Европейски игри в Баку. Това беше и дебютното ни участие на форума. За своето изпълнение те получиха оценка от 66,5667 точки и останаха извън финала в дисциплината. С най-висока оценка в квалификациите са рускините Валерия Филенкова и Даря Кулагина - 89,2333 точки.

Русия умува за 2019 г.

Изненадващ кандидат се появи за домакин за вторите европейски игри през 2019 г. След като Холандия отказа да приеме форума, сега Русия пожела да заеме мястото им. Това заяви президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков пред журналисти в Баку. "Европейските игри в Баку са първите и аз съм уверен, че след техния край ще има много желаещи страни, които да бъдат домакини. Русия също може да кандидатства за организатор на тези игри", каза още Жуков.

Мераците на шефа на руския олимпийски комитет обаче бяха спрени от спортния министър на страната Виталий Мутко. "Руското правителство все още не е обсъждало кандидатура конкретно за 2019 година. Не съм сигурен и че ще се кандидатираме", обяви Мутко.

По същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко даде изключително висока оценка на Азербайджан за подготовката на игрите. "Имахте две години да се подготвите и бях сигурен, че ще се справите, но не очаквах да е толкова красиво. Потресен съм", заяви възхитено Лукашенко. Беларуският глава също подчерта, че и преди е настоявал за създаването на подобни игри в Европа, които да са на принципа на олимпийските игри.

Вън от опасност е плувкинята

блъсната от автобус в Баку. Ванеса Сахинович е в изкуствена кома, но без опасност за живота.
15-годишната австрийка се разхождаше вчера в селото на спортистите преди старта на Игрите в Баку, когато бе ударена от возилото. Сахинович бързо бе транспортирана в австрийска болница, където й предстоят още няколко операции. Животът на плувкинята е вън от опасност, но лекарите не дават гаранции, че тя ще продължи с професионалните си изяви.

Лондонските таксита и колелета са хитът

Прочутите лондонски таксита за първи път напускаха английската столица и се пренесоха в Баку. Специално за първите Европейски игри бе осигурено производството на линия автомобили, които са точно копие на характерните за лондонския пейзаж коли. Централата на "London Taxi Co" ще произведе 1000 бройки. Сделката е за общо 3000 машини на стойност 27 милиона долара. Екстравагантната поръчка е заради амбицията на азербайджанските управници да превърнат финансово мощния Баку в "Дубай на Каспийско море". Другият хит на игрите са велосипедите за общо ползване. В селото на спортистите организаторите предоставиха неколкостотин колела. Масовата употреба запали спортистите, но очевидно се отразява и на колелата, които от ден на ден все повече скърцат и тракат.

Виза шашна стрелец №1

Голямата ни надежда за успешно представяне при мъжете в спортната стрелба Антон Ризов имаше проблеми с акредитацията. На тръгване от София той не прецени, че пропускът, който получи още в България, ще му послужи за виза за Азербайджан и трябва да е в ръчния му багаж. Вместо това той сложил документа в сака, който бе чекиран директно за Баку. Още в Истанбул екипът, обработващ пътуващите за столицата на Азербайджан, го накара да чака известно време, докато му разреши да се качи на самолета без акредитация. При кацането в Баку спортистът побърза да си намери багажа, след което го акредитираха и му разрешиха да напусне летището.

Цифрите

"Имаме записани 6000 участници в 29 спорта, сред тях има 150 олимпийски и 200 световни шампиони. 50 телевизионни канала подписаха договори да излъчват от Баку, 53 000 души са ангажирани с организацията", каза президентът на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай