Болт си подари девето злато за рождения ден

Болт си подари девето злато за рождения ден | StandartNews.com

Звездата в световния спринт Юсейн Болт си подари девети златен олимпийски медал за 30-ия рожден ден, който е в последния ден на игрите. Ямаецът бяга четвърти пост в щафетата на 4 х 100 м и благодарение на него квартетът финишира първи във финала с 37,27 сек. Среброто сензационно спечели Япония, а след дисквалификацията на САЩ бронзът отиде при Канада. Освен, че има 9 титли от олимпиади и по този показател изравни Пааво Нурми и Карл Луис спринтьорът от Ямайка става първия атлет в историята с по 3 поредни златни медала на 100 м, 200 м и 4 х 100 м. Все още обаче не е ясно дали МОК няма да му отнеме този с щафетата на 4 х 100 м от Пекин 2008, заради положителната проба от тогава на Неста Картър.

"Съотборниците Асафа Пауъл, Йохан Блейк и Никел Ашмид се постараха заради мен във финала на щафетата, каза след щастливия край Болт. - Никога не съм се съмнявал, че ще победим. Не съм и мислил, че ще достигна такива успехи в атлетиката, но винаги винаги съм искал повече и повече. Никога обаче не съм бил напълно удовлетворен".

Лошо предаване в женската щафетата на 4 х 100 м на Ямайка стана причина Илейн Томпсън да не завърши със същите титли като Болт в Рио. Златото спечели САЩ с 41,01 сек, а среброто остана за Ямайка. Олимпийски рекорд на 5000 м от 14:26,17 сек постави Вивиан Чериут (Кен). Изненадващо титлата на овчарски скок спечели гъркинята Екатерини Стефаниди с 4,85 м. Чак на четвъртата си олимпиада беларусинът Дилшод Назаров, който сега се състезава за Таджикистан стигна до златото на чук със 78,68 м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай