БГ чудо със Стената

"Лудогорец" играе в Шампионската лига на "Васил Левски", отсича проф. Мариана Георгиева

БГ чудо със Стената | StandartNews.com

София. Стената на Роджър Уотърс или мачът на "Лудогорец" за влизане в Шампионската лига? Спорът подпали България от сряда сутринта, като страстите все повече се нажежават. Министърът на спорта, прочути музиканти и кой ли не още излезе с позиция преди жребия в УЕФА днес, който ще разплете възела. Или ще го затегне.

"Лудогорец" ще играе решителния плейоф за влизане в Шампионската лига на "Васил Левски" независимо от жребия днес! Това отсече в писмо вчера сутринта спортният министър проф. Мариана Георгиева и го потвърди следобед в разширено обяснение от 4 точки. Както е известно, мачът реванш беше пред преместване в чужбина, ако съдбата днес отреди българският първенец да е домакин във втората среща. По график на УЕФА тя трябва да бъде изиграна на 27 или 28 август. На 30-и обаче е великият спектакъл "Стената" на Роджър Уотърс и стадионът трябва да бъде затворен седмица по-рано за вдигане на уникалната сцена.

"Споделям гнева на българския шампион "Лудогорец" и на спортната общественост в България заради риска първият ни футболен тим, класирал се след 2006 г. за такава фаза на шампионската лига, да не играе на родна земя и пред родна публика с поредния си съперник", написа проф. Георгиева, "Проблемът е наследен от предишното ръководство, а не е породен от настоящото, за да бъде то обект на некоректни, нихилистични внушения. Министърът на младежта и спорта в мое лице стори необходимото за решаването на казуса в разговор с г-н Кирил Домусчиев. Мачът ще се играе на националния стадион "Васил Левски". Уверявам българската спортна общественост, че докато съм министър, спортните обекти на България ще се ползват преди всичко за спортни цели", добави Мариана Георгиева.

Вчера тя се срещна светкавично с босовете на "Лудогорец" не без посредничеството на благодетеля на "Литекс" Гриша Ганчев. Футболните президенти уверили министъра, че при нужда ще помогнат в организирането на концерта, като наемат допълнителни работници. "Ако трябва, за три дни ще вдигнем и Китайската стена", гласяла една от гаранциите, че няма да пострадат пък хилядите меломани.

"Благодарни сме за ангажираността на министър Георгиева и за нейната принципна позиция, че "Лудогорец" трябва да играе на "Васил Левски", благодариха от Разград. "Силно сме удовлетворени от уверението, че спортът е номер 1 в използването както на Националния стадион.

От името на "Лудогорец" и привържениците на тима още веднъж изказваме благодарности на проф. Мариана Георгиева". От клуба поканиха министъра и нейното семейство в официалната ложа на "Васил Левски", доволни от уверението, че стадионът ще е на разположение на разградчани за всички евентуални мачове в групите на ШЛ.

Все пак остава във въздуха въпросът дали организаторите на концерта ще се навият на рекордно бързото строителство на сцена в стил "Хаинбоаз". Отговор ще даде жребият днес, който започва в 12,45 ч. наше време в Швейцария. Евентуалните съперници на "Лудогорец" са "Пилзен" (Чехия), "Селтик" (Шотландия), "Динамо" (Загреб), "Стяуа" (Румъния) и "Базел" (Швейцария). Първите срещи са на 20-21, а реваншите седмица по-късно.

УЕФА ще реагира за 15 мин

при наличие на казус, съобщиха врели и кипели в международната футболна дейност. Ако хората на Платини научат за евентуална възможност срещата да пропадне, ще разменят моментално домакинствата, без да искат обяснения. Така евроцентралата реагира при сходния казус между срещата на ЦСКА и Мадона през 2009 г. Всичко зависи от това какво ще научи УЕФА от изпълнителния шеф на "Лудогорец" Ангел Петричев. Той минава за кадем и беше пратен на жребия днес.

В същото време неустойките при провеждане на концерти са железни и обикновено за стотици хиляди евро. Нито националният стадион може да си позволи да плати евентуален иск, нито организаторите на концерта биха рискували. Договорите с големите звезди каквато е безспорно бившият басист на "Пинк Флойд", са от по неколкостотин страници и там всичко е описано до последния детайл.

Мрежата се нагорещи, феновете разделени

Скандалът около стадиона разгорещи вчера социалните мрежи и засенчи обичайните спорове.

"Посредствен футбол или една от най-добрите и легендарни групи в света?", написа фен на "Стената". Друг го контрира в същия форум: "Предимство би трябвало да има за мача. Все пак български отбор е на прага на групите на ШЛ, което би било огромен успех".

Трети направо изби рибата с тънкото меломанско чувство за хумор: "Не бъркайте Уотърс с "Пинк Флойд"! Винаги бих предпочел "Пинк Флойд" (де да беше!), но предпочитам "Лудогорец" пред Уотърс"!
Анкетите пък зависяха от сайта.

Смазваща подкрепа показаха. Докъм 18,00 ч снощи Роджър Уотърс беше получил 75% или 815 гласа в допитване на offnews.bg. "За" футбола на националния стадион пък бяха "за" 18% от потребителите (200 гласа). Отговор "Не ме интересува, нито на едното, нито на другото ще отида" също получи гласове - 68 на брой или 7%.

Естествено, в сайта gong.bg мненията в анкетата бяха обърнати. За провеждане на мача на "Лудогорец" се обявиха 71% от гласувалите, а за концерта на Роджър Уотърс - 21%. Също малък брой участници - 8% при над 1200 гласували, не проявиха никакъв интерес и към двете събития.

Концерт ще има, отсича Амебата

Обиждат велик артист, не отстъпват организаторите

Иван Несторов-Амебата, единият от двамата собственици на "СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС", имаше намерение да коментира конфликтната ситуация след тегленето на жребия днес, но подпален от многобройните изявления, даде официално изявление. "В никакъв случай не желаем конфронтация, нито да разделяме феновете на спорта и музиката! Напротив, приветстваме успеха на всеки български тим на европейско ниво. Ако в първия мач "Лудогорец" бъде домакин, това по никакъв начин не застрашава организацията по концерта. Проблемът е, че реваншът може да бъде насрочен за 27 или 28 август, когато на стадиона ще тече с пълна сила подготовка за шоуто на Роджър Уотърс THE WALL.

УЕФА разрешава смяна на домакинството и ние смятаме, че това е най-правилното решение", написа организаторът на конццерта. "Защо има само един лицензиран от УЕФА стадион в България? В своето изявление днес от спортното министерство заявиха, че феновете на "Лудогорец" могат да бъдат спокойни. А как да бъдат спокойни хилядите фенове на Роджър Уотърс, които са дали толкова много пари за билети, и то отпреди няколко месеца? Графикът за турнетата на най-големите световни звезди, сред които безспорно е и Роджър Уотърс, се прави поне година предварително и няма никаква възможност за промени. Ние сме заявили датата 30 август 2013 г. за концерт (с една седмица предварителна подготовка) с писмо № 51 от 10 октомври 2012 г., билетите за концерта бяха пуснати в продажба на 16 ноември 2012 г. и това се случва много преди УЕФА да обяви своите графици. Не е много справедливо да се игнорира и обижда артист от класата на Роджър Уотърс, защото това неминуемо ще рефлектира много негативно върху имиджа на страната ни", допълва Амебата. Той е категоричен, че концерт на Роджър Уотърс в София ще има.

За три дни не става и с магии

Алекси Пейков, музикант и озвучител

Моите уважения към "Лудогорец", но съм много голям фен на "Флойд" и Роджър Уотърс. Иначе от професионална гледна точка сцена с такива мащаби се строи от 5 дни до седмица. Тук не трябва да забравяме и, че достъпът за техниката до стадиона е невъзможен с големите ТИР-ове, защото просто няма откъде да минат. И всичко се разтоварва отвън, после се товари на едни малки камиончета и се вкарва вътре откъм сектор "Г". Това губи много време. Настройката на звука за такива концерти също отнема часове. Понеже се очаква стадионът да е пълен, се правят т. нар. звукови закъснители и се поставят два реда колони - вторият на центъра на терена.

Друг е въпросът, че продукции от такъв мащаб пътуват минимум с по две сцени с по два екипа, тъй като имат концерти през ден-два. Но и магьосници да са не виждам как такава сцена ще я построят за 2-3 дни.

Шоуто заработи $380 млн.

"Стената" е невиждано досега у нас по мащаби шоу. Идната седмица идват хора от екипа на Уотърс, за да репетират с 15-те избрани деца, които ще пеят с него Another Brick in the Wall.

Турнето на басиста на "Пинк Флойд" стартира на 18 юли с концерт в Айнхайм и отзивите в пресата са повече от възторжени. В грандиозното шоу най-голяма атракция е високата 12 метра стена. На подиума ще има и катастрофирал самолет. Концертът по традиция завършва с уникална експлозия. Роджър Уотърс пристига у нас с изключителни музиканти. Сред тях е Дейв Килминстър, признат за китарист на годината през 1991 г.

Главното действащо лице в шоуто е рок звезда на границата на лудостта. Той е разглезен, нещастен, арогантен и неуверен. Името му е Пинк Флойд и той се подиграва с феновете си. Отказва да порасне, загубил е баща си във Втората световна война (също като Уотърс) и е травматизиран от злонамерен учител и нетърпяща възражения майка. 6 години спектакълът е на турнета. Досега е имал 192 концерта пред 3,3 милиона души в 28 държави, а продадените билети са на стойност 380 милиона долара.

Избирам AC/DC в Букурещ

Цонко Цонев,
кмет на Каварна

Такъв казус е пълен абсурд, но у нас всичко може да се случи, защото сме държава на чудесата. Иначе между "Лудогорец" и Роджър Уотърс избирам AC/DC с концерт на Площада на конституцията в Букурещ. Конкретно за този пълен абсурд у нас, аз съм учуден позитивно, че въобще имаме дори и един стадион, който е одобрен за мачове от Шампионската лига. Ако имахме пък два, това за мен щеше да е пълното щастие и сигурно бих стигнал до нирвана.
От друга страна, съм много доволен, че български отбор отново е на прага на най-престижния футболен турнир в света. Но който и отбор да беше, той не заслужава такова отношение - до последния момент да не знае къде ще играе в собствената си родина.

Мадона кадем на ЦСКА

През 2009 г. концертът на Мадона принуди ЦСКА да размени домакинствата на мачовете си с руския "Динамо". "Червените" не протестираха, а за капак това им донесе късмет, като отнесоха московчани 2:1 като гост и се класираха в Лига Европа. В първия мач от групите обаче пясък, останал от концерта, помогна на "Фулъм" да изравни 1:1 на ЦСКА.

Полицията разследва белградската драма

Министерството на вътрешните работи на Сърбия ще разследва инцидента след мача "Партизан" - "Лудогорец" в Белград, заяви днес държавният секретар на министерството Ваня Вукич. След загубата от нашите ултрас на домакините беше запечатан от камерите в нещо невиждано. Тарторът Милош Радисавлевич-Кими нахлу на терена, свали капитанската лента на Марко Шчепович и я занесе при запалянковците. На инцидента не реагираха нито охраната на стадиона, нито запалянковците на "Партизан". Милош Радисавлевич излежа присъда в затвор заради заплахи към журналистката Бранкица Станкович от Б92. Преди това бе осъден на четири месеца затвор заради нападение над полицай при безредиците през 2004 година, когато бе запалена белградската Байракли джамия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай