БФС спря схемата на Ганчев (ОБЗОР)

БФС спря схемата на Ганчев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стартът на ЦСКА във "В" група се очаква с нетърпение от футболните запалянковци, независимо дали са привърженици на "червените" или врагове. По традиция от последните години от "Армията" вместо футбол подариха на всички скандал.

Отложиха мача със "Струмска слава", комисия решава за "червените"

Феновете на ЦСКА започнаха да плачат за Васил Божков

Номерата от мутренските години вече не вървят. Това отсякоха в БФС. Борислав Михайлов и компания не се уплашиха от опитите са изнудване от страна на Гриша Ганчев и отказаха да пуснат в първенството на "В" група новото ЦСКА. Ден по-рано, обграден от гардове и фенове с печална слава в съдилищата и софийските улици, бившият шеф на "Литекс" нахлу в сградата на Зоналния съвет на БФС, който администрира югозападната "В" група. Ганчев лично направи картотеки на отбор, който няма право да играе там - регистрираният наскоро ФК ЦСКА АД. Той уж бил дъщерно дружество и имал това право. Но според някакви други правила, не и тези на БФС, УЕФА или ФИФА. Улисаните във флиртове с феновете шефове в "Борисовата градина" забравили дори да поискат то да стане член на БФС. Дори и това да бе станало, клубът трябва да започне от "А окръжна" група, а не направо от "В". Борислав Михайлов привика наплашения шеф на Зоналния съвет Валентин Чакъров, за да му потърси сметка. И се стигна до решението срещата на ЦСКА със "Струмска слава", която трябваше да се играе по програма в неделя от 18,00 часа, да бъде отложена до решението на Правната комисия. "Как да има мач, като е подадена заявка от ПФК ЦСКА АД" за участие в първенството, а те нямат един футболисти!", заявиха от "Иван Асен II".

Новината обаче не се хареса на Гриша Ганчев, който искаше хем номерът му да мине, хем да бъде посрещнат като цар на "Армията". "Мач ще има, елате на празник", призова той. В същото време останалите служители заляха централата с писма. 14 на брой, научи "Стандарт". В тях те обявиха, че ПФК ЦСКА АД се отказва от правото за участие в първенството за сметка на ФК ЦСКА АД, което било дъщерно дружество и едва ли не значели едно и също. Номерът бе на път да мине, но не стана. БФС решиха да спазят закона и да чакат специалистите да се произнесат. "Утре, ако стигнат до "А" група и УЕФА ни пита - тези кои са? Какво ще им отговорим", заявиха от футболния съюз.

В схемата на Ганчев влизаше, че мач ще има, нищо че по-късно ЦСКА би го загубил служебно с 0:3 при жалба на радомирци. Това щеше да породи ново разглеждане на случая. Накрая той трябваше да бъде хвърлен на Аматьорската лига, която да клекне. ФК ЦСКА бе направено, за да може Ганчев да започне на чисто. Само с плащане на дълговете към държавата. И да отпише едни 20 милиона.

Само че по традиция от последно време в ЦСКА сами се оплескаха с документите. "В последния момент не се правят такива неща. Само с натиск не става", коментираха запознати със случилото се  пред "Стандарт".

Провалът на схемата накара много запалянковци да размислят. Те вече си искат пак Васил Божков. С него ЦСКА щеше да започне от "А окръжна", но пък нямаше да става за смях, а щеше да вдигне нов стадион и тренировъчен комплекс. Нито пък да става заложник на нечии схеми и опити за легитимация в обществото.

Ще платя на държавата, зарече се бизнесменът

Поел съм ангажимент да си платим на държавата, заяви Гриша Ганчев в интервю за "Гонг". Той бе спокоен, че получи своето и ЦСКА ще тръгне във "В" група. "И днес бях в БФС. Имаше разни дебати. Следващата седмица няколко комисии ще решават. Това е схемата "Рейнджърс". Копирахме я. "Фиорентина" стори същото", продължи той. "Отделно старото дружество влиза в несъстоятелност и синдикът ще преценява кои са другите кредитори и т.н. Нямам никаква идея кой какво е правил преди мен там. Направихме новото, за да можем да работим. Старото нито банкови сметки има, а и всичко е под запор. Не можем да платим нито за ток, вода, нито на полицията.

Такива зулуми са правени. Старите акционери са внесли пари в дружеството, които им се водят като кредити. Всеки ден излизат нови футболисти, мениджъри, Бенжалюновци и всеки иска пари, и то милиони иска", каза още Ганчев. "На никой не му е необходимо да има напрежение в държавата", намекна още той в разговора.

Обвиниха Гришата по 3 параграфа за захарното дело

Специализираният наказателен съд даде на 4 август ход на новото "захарно дело", по което отговарят ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев и още 9 души. Те са обвинени за укриване на 711 580 лева. Защитата на обвиняемите поиска от съда да върне делото на прокуратурата заради множеството допуснати грешки в обвинителния акт. Съдът обаче даде ход на делото.

В началото на май прокуратурата за втори път внесе в спецсъда делото. Първото заседание беше половин месец по-късно. Тогава съдията не даде ход на делото заради множество процедурни пречки.

Ганчев беше обвинен през 2012 г. по три параграфа от Наказателния кодекс. Първото е за ръководител на престъпна група, второто е за подбудител на укриване на ДДС от "Литекс Комерс" АД в размер на 700 хиляди лева, а третото - за заплаха за убийство на бившия директор на НАП Красимир Стефанов. Излизайки от сградата на спецсъда на 4 август обаче, Стефанов заяви, че никога не е бил заплашван. В съдебната зала той заяви, че не желае да се конституира като страна в процеса.
Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, неговият син Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) са извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени, са били помагачи.

Разследването е установило, че продажбата на захар, немалка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД.

"Канал 3" дава схемата на прокуратурата

Не e за вярване, мутри правят картотека, скочи медията

"Канал 3" ще сезира прокуратурата за начина, по който новото ЦСКА се промъква във футбола. Медията първа разтръби за силовия начин, по който Гриша Ганчев и крайни привърженици на тима направиха картотеката. Близо два часа в четвъртък следобед със заплахи и викове те вилняха пред комисията на Зоналния съвет на БФС, който администрира първенството в Югоизточната "В" група. Вчера "Канал 3" пусна и декларация, с която осъди стореното. "Явно за Гриша Ганчев няма закони, няма правила. Ще бъде ли държавата безмълвен свидетел на поредната провокация на ловешкия бизнесмен. И дали замисълът тук не е доста по-дълбок, а ЦСКА е само необходимият катализатор в организиран план за дестабилизация на държавата от страна на добре познатия ни дует Цветан Василев - Гриша Ганчев. Но този път с участието на нови лица - платени от Ганчев криминално проявени фенове от агитката на ЦСКА, които по команда да предизвикат уличен натиск и безредици. Само времето ще покаже верността на това предположение.

Но какъвто и да е замисълът, едно е ясно - с подобни действия Ганчев опетни тежко достойнството на "червения" клуб. Жалкото е, че след десетилетия на спортна слава един от най-обичаните футболни отбори е употребен брутално за користни цели. Дали някой си е представял, че ще дойде време, когато мутри ще картотекират със заплахи играчите на славния ЦСКА. И за кой точно ЦСКА ще се състезават тези играчи - за легитимния носител на спортните успехи и трофеи "ПФК ЦСКА" или за новорегистрирано дружество", гласи част от обръщението.

Камери на "Армията" въпреки заплахите

"Канал 3" ще праща екипи в Борисовата градина напук на заплахите, че нейни представители няма да бъдат пуснати там. Както е известно "червените" оспорват правото им да излъчват двубоите във "В" група. "Армейците" искат да продадат домакинските си срещи на конкурентна телевизия. Нищо, че и от БФС бяха категорични, че това не може да стане, защото имат договор само и единствено с "Канал 3". Медията по принцип бе планирала за излъчи двубоя на ЦСКА със "Струмска слава" на запис от 22,00 часа.

Не сме кечисти, скочиха съперници

Треньорът на ЦСКА Христо Янев си навлече гнева на колега преди старта на първенството. Тодор Киселичков, който води "Пирин" (ГД), му скочи заради твърденията след скандала с "Ашдод", че във "В" група е по-страшно. "Ни приемам истерията, която се създава преди началото на шампионата. Пет дни след инцидента с футболистите на Ашдод чета само как във "В" група щяло да бъде по-зле, как играят едва ли не кечисти, как ритането щяло да бъде от първата минута, как едва ли не на терена излизали пияни футболисти", ядоса се бившият ас на "Нефтохимик".

"Смятам, че такъв тип мислене е дълбоко неправилно и създава предпоставка наистина да се случват инциденти. Когато това се насажда, насажда, насажда у хората, те вече отиват да гледат именно с такава настройка и са предубедени. И вече при първата по-остра ситуация стават ексцесии, защото обстановката е подгрята предварително", завърши Тодор Киселичков.

Казусът блокира футболната централа

Неразбориите около ЦСКА блокираха цялата работа във футболната централа. Всички бяха заети да търсят решение на проблема, който стовариха "армейците". Това даде сериозно отражение на останалите отбори от долните дивизии. Шефове на тимове изпищяха, че не могат да ги уредят за първенството. "Сега не ни е до вас. Вижте какво ни се стовари на главата", отсекли служителите в Зоналния съвет на БФС, както и тези в централата на "Иван Асен II".

Мерки

Патрулките отново се завърнаха край централата на БФС. Борислав Михайлов и компания привикаха и частни гардове, които да помогнат на служителите на реда. Така бе и в дните, когато се разбра, че ЦСКА няма да получи лиценз и отива при аматьорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай