Бащата на Диас с първи думи след отвличането

Диас заяви, че е бил принуден да ходи "твърде много" и да спи малко

Бащата на Диас с първи думи след отвличането | StandartNews.com

Луис Мануел Диас, бащата на нападателя на Ливърпул Луис Диас, говори публично за първи път, след като беше освободен от колумбийска партизанска групировка, съобщи Би Би Си.

Диас заяви, че е бил принуден да ходи "твърде много" и да спи малко, докато е бил държан в планински район.

"Не бих искал никой да бъде в тази планина в ситуацията, в която бях аз", каза той пред репортери в интервю със сълзи на очи, предаде БГНЕС.

Диас-старши е отвлечен на 28 октомври в родния град на семейството му Баранкас в Колумбия.

На пресконференция 58-годишният мъж заяви, че тези дни са били "много трудни" за него.

Според местните медии колумбийската полиция е арестувала четирима души, за които се предполага, че са "отговорни за отвличането на Луис Мануел Диас".

Полицията твърди, че след координирани усилия на колумбийските и британските власти е била разбита престъпна група, наречена "los primos".

Диас е държан като заложник до 9 ноември, когато членове на Армията за национално освобождение (АНО) го предават на служители на ООН и католическата църква.

Първоначално полицията е заявила, че за отвличането най-вероятно е виновна престъпна банда.

По-късно обаче правителствена делегация заяви, че разполага с "официална информация", че отвличането е извършено от "подразделение, принадлежащо на АНО".

АНО е основната останала активна партизанска групировка в Колумбия. Тя се бори с държавата от 1964 г. и има около 2500 членове.

Организацията е най-активна в граничния регион с Венецуела, където живеят Луис Мануел Диас и съпругата му.

Майката на футболиста на "Ливърпул" Силенис Маруланда, която беше отвлечена под дулото на пистолет заедно със съпруга си, беше освободена в рамките на няколко часа.

Докато баща му беше държан от АНО, роденият в Колумбия футболист на "Ливърпул" многократно призоваваше за освобождаването му.

Дни преди освобождаването на баща му Диас вкара гол срещу Лутън и вдигна фланелката си, за да открие думите на испански език "свобода за татко".

Тежкото положение на семейството му завладя Колумбия, където жителите на град Баранкас проведоха шествие със свещи, за да поискат освобождаването на Диас-старши.

Всичко това се случва на фона на продължаващите мирни преговори между колумбийското правителство, ръководено от президента Густаво Петро, и АНО.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай