Балъков иска 4 точки от Чехия и Косово

С новия щаб ще има импулс, вярва Краси

Балъков иска 4 точки от Чехия и Косово | StandartNews.com

Новият национален селекционер на България Красимир Балъков коментира, че „трикольорите“ трябва да спечелят поне 4 точки от предстоящите евроквалификации срещу Чехия и Косово, за да останат в борбата за класиране на форума през 2020 година.  

Балъков говори на специално организиран брифинг, където говори всички злободневни теми около държавния тим, свързани с предстоящите мачове и желанието да внесе промени. Той също така обясни и за групата на тима, която ще бъде напусната от контузения Станислав Костов както и от Камен Хаджиев.

Балъков коментира и ролята на анализатора, с когото работи, както и идеята да се прибегне до услугите на психолог.

„Искам да имаме открита комуникация. Вие сте част от нас. Ако искаме да има променим, трябва да знаете за какво става въпрос. От утре за наше съжаление Костов няма да може да продължи с нас. Много време е играл на инжекции и има проблем с адуктора. Днес ме информираха и за съжаление той ще трябва да напусне лагера. Имах шанса да повикам повече играчи. Мое лично решение е да имаме група от 24 човека, по принцип са 23, но искам да имам резерва. Един ще отпадне. Може да влезе в групата за втория мач. Хаджиев също ще напусне лагера утре. Тези, които напускат, не напускат заради това, че са по-слаби от другите, а просто за тези мачове съм сметнал, че трябва да остана с другите. За следващите квалификации групата може да е различна. Няма нищо негативно в това, че някои напускат лагера сега. Искам играчите да играят 70 процента от мачовете си, за да имат добър ритъм. Изключение правим за играчи с качества, за които знаем, че ни трябват заради бързина, младост. Както Киро Десподов е при нас. Един от най-добрите, да не кажа и най-добрият млад играч. Лагерът преминава добре. Доволни сме от желанието и това, което виждаме досега“, започна Балъков.

„Промени като имам предвид – спортно-технически. Моят щаб вижда нещата по начин, по който ще се наложат промени. Виждате повиквателните. Има изненади. Има доказани имена и дебютанти. Но искаме промени в начина, по който искаме да играем. Много ми се иска да има промяна в отношението на медии и общество към националния. За да стане това, трябва да покажем, че ние искаме промяна. В последните 15 години има промяна в отношението в много неща в националния. Има негативизъм, не сме се класирали на голям форум от 15 години. Ние искаме да има промяна и любителят на футбола да ни подкрепи. Ако успеем да побеждаваме, това е промяната“.

„Краят на сезона е за всички отбори. В Чехия също имат много контузии и проблеми. Това не може да ни служи за оправдание. С новия щаб ще има импулс, това трябва да се използва и да е наше предимство. Има контузени и при нас. Това е футболният бизнес, който е здрав и може, ще играе“.

„Знаете, че един треньор винаги има идеи в главата си. Знам тези, които съм извикал, на кои позиции ще играят, но все още не избрал кои хора точно ще започнат на всяка една позиция“.

„След като завърших ангажимента си с Етър, без емоции се прехвърлих в националния и съм наясно със ситуацията. Готов съм, да“.

„Критериите за повиквателните, които пращаме на футболистите са 70 процента от мачовете да са играли. Има изключения. Ще има и в бъдеще, но ще са рядко и ще са малки“.

„Единственият тим, който може да ни плаши е Англия. Те са класа за себе си. Но сега не играем срещу тях, а срещу Чехия и Косово. Може би в медийното пространство много хора смятат, че Чехия са фаворит. Ние не може да отречем, че е така, но не случайно съм взел анализатор, който по статистически данни показва, че разликата между нашия и техния тим не е толкова голяма. Футболистите трябва да си повярва, да имат желание за победа и ако направим, това, което искаме, може да се поздравим с победа“.

„Не знам доколко ще успеем да покажем това, което искаме. Може би ще трябва и търпение и късмет. Ние обаче ще се опитаме, въпреки малкото време. Има изключително много теория. Помолим съм играчите да са изключително концентрирани. Надявам се да видим нещо от това, което искам“.

„Води се една тема за стила на Балъков и Хубчев. Трябва да кажем, че изобщо моята философия няма сравнение с другата. Аз уважавам изключително много Хубчев. Не знам защо се насади мнение, че играе дефанзивно. Това не е така. Ние сме работили заедно. Аз съм бил офанзивен играч и по принцип не мога да мисля друго яче. Но няма как да се изключи защитата. Ще се опитаме да създадем и предадем на играчите това, което ние мислим, че те могат да играят. Във футбола има и офанзивна и дефанзивна фаза и двете фази трябва да го владеем. Ако мислят, че трябва само с топката да играем, не е правилно“.

„Целта на психолога е да успокоим играчите да мислят само за едно. Това, което искаме от тях, да го реализират и да имаме шанса да се върнем от Чехия с нещо. Психологът го има в големите отбори. У нас не се тачи. Но аз мисля, че всичко, което се ползва в съвременния футбол, трябва да го ползваме и ние. Ще пробваме“.

„4 точки са задължителни от двата мача, ако искаме да сме в борбата. В Чехия не трябва да падаме“, продължи Балъков.

„Анализаторът е много важен. На база данните от н его направих селекцията. Обърнал съм внимание на това. Показал съм на футболистите и тези данни. Там има пас, дълбочина, къси пасове, 120 елемента…Има много наши играчи, които като индивидуални качества са по0добри от съперниците ни. Но играчите ни трябва да имат самочувствие и да го показват на зеления терена. Ако това се случи и не се класираме по нормалния път, поне ще обиграем отбора. Ако ни есе отвори възможността март месец, да сме подготвени на 100%“.

„Аз искам периодът да е 7 дни, но така не става във футбола. Аз давам информация на играчите. От тях зависи как ще я използват. Някои играчи имат нужда от повече време, при други е по-бързо“, завърши Балъков. България гостува на Чехия на 7 юни, а 3 дни по-късно е домакинството на Косово. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай