Балканската атлетика прие Грузия, Кипър и Словения

Балканската атлетика прие Грузия, Кипър и Словения | StandartNews.com

Талин. Конгресът на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) в Талин (Ест) прие за свои редовни членове атлетическите федерации на Грузия, Кипър и Словения.

Най-висшияt форум на балканската атлетика по традиция бе воден от президента на АБАФ Добромир Карамаринов, а гости бяха Сергей Бубка, вицепрезидент на ИААФ, и Хансйорг Вирц (на снимката).

След като бяха разгледани кандидатурите на трите нови държави, желаещи да станат членове на АБАФ, те бяха приети единодушно.

С трите новоприети страни: Словения(която географски и исторически е част от Балканите; Любляна е била домакин на Балкански първенства когато беше част от Югославия), Кипър(който също е част от Балканите и е бил домакин на Балкански игри в миналото) и Грузия(за която членството в АБАФ е важна стъпка напред към развитието на атлетиката), Балканската атлетика наброява 15 страни.

Конгресът одобри и календара на АБАФ за 2014-а г. Домакин на Балканското първенство в зала на 22 февруари ще бъде Истанбул (за трета поредна година), а Балканското първенството на открито за мъже и жени ще се проведе в Клуж Напока (Румъния) на 27-28 юли. България ще бъде домакин на Балканското първенство по спортно ходене през април в Балчик.

Решено бе също така Балканското първенство по крос кънтри от следващата година да се провежда през есента вместо през пролетта, както е до момента, за да служи като селекция на атлети за Европейското първенство по крос кънтри, което традиционно се провежда втората неделя на декември всяка година. Догодина Самоков е домакин на Европейското първенство по крос кънтри на 14 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай