Балканите родиха първия дрон конфликт

Балканите родиха първия дрон конфликт | StandartNews.com

Тук футболът е продължение на войната повече отвсякъде по света

Белград, Джулиън Боргър, в. "Гардиън"

На Балканите повече откъдето и да е другаде по света футболът е продължение на войната, но с други средства. Дълга история на насилие предшества хаоса на стадиона в Белград. Но това е първият случай на възможния в XXI век "дрон конфликт".

Всяка сцена от вторник вечер е заради трупани с векове стари сметки за уреждане. Те избухнаха във войната от 1998-99 година между Сърбия и етническите албанци в Косово, която уби близо 10 000 души и беше спряна едва след бомбената кампания на НАТО.

Картата, закачена на дрона, показа "Велика Албания", включваща Косово и части от Македония. От двете страни грееха портрети на двама герои на албанската освободителна война срещу Османската империя. Страната, която албанците мислеха, че ще вземат след колапса на империята, беше разсечена на две по време на международна конференция в Лондон през 1912-13 г. И албанците никога не го забравиха.

Също така сърбите никога не забравиха, не приеха загубата на Косово. Сърбия и близката й Русия не признаха декларацията за независимост на Косово от 2008 г. Сръбските националисти приемат Косово като родно място на тяхната култура. А най-важната дата в сръбския националистически календар е загубената битка през 1389 година срещу османлиите в Косово. Печално известният хулиган, който нахлу на терена - Иван Богданов, е не само част от ядрото на агитката на "Цървена звезда" - "Ultra Boys". Той е активист на "Движение 1389", крайно дясна националистическа групировка, която се забърква редовно в бунтове срещу косовските албанци и техните западни поддръжници.
В този смисъл Иван Богданов е продължител на традицията футболното хулиганство да бъде смесвано с ултранационалистическите политики. Първият истински акт на насилие, довел до кървавите войни през 90-те, стана сблъсъкът между загребски и белградски фенове в хърватската столица. Най-свирепият лидер във войните Желко Ражнатович - Аркан беше тартор на най-свирепата групировка в агитката на "Звезда" - "Делие". Той създаде от ядрото й паравоенната група "Тигрите", която убиваше и грабеше навсякъде по пътя си през останките на Югославия. Преди да бъде застрелян в Белград през 2000 г. Понякога Богданов е описван като наследник на Аркан. Ако не военен, поне идеологически.

От мача остана само едно нещо, което напомни, че това е футбол, а не поредната битка от сръбско-албанската териториална война. Капитанът на гостите Лорик Кана изтича до сръбския капитан Бранислав Иванович, за да му благодари, че е опитал да предпази албанците на игрището. "Най-важното за нас беше, че застанахме до албанския състав и ги подкрепихме. Съжаляваме, че футболът остана на втори план", отвърна Бранислав Иванович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай