Българските атлети вече са в първа лига на Европа

Българските атлети вече са в първа лига на Европа | StandartNews.com

Българските атлети убедително влязоха в първа лига на Европа при отборните първенства. След седем победи за атлетите ни във втория финален ден на шампионата в Стара Загора отборът ни завърши на второ място, което ни дава право да се качим от втора в първа лига за 2017-а година.

За България това е първи класиране в I лига от както Европейската атлетика направи формат в който и мъжете и жените са в един отбор. Първо място в генералното подреждане в Стала Загора записа отборът на Дания със 224 т, пред България - 218.

Три от звездите на българската атлетика Ивет Лалова, Денис Димитров и Митко Ценов (на снимката) показаха най-доброто от себе си и постигнаха по две победи в Стара Загора. Софиянката би с лични рекорди за 2015-а на 100 м - 11,11 сек и на 200 м с 22,90 сек. Димитров също спечели спринтовете съответно с 10,34 сек и 21,38 сек. След драматичната си победа в събота на 1500 м Ценов ликуваше и вчера на 3000 м с пр. Тройният скок също бе българска дисциплина в Стара Загора брилянтната Габриела Петрова доказа класата си спечелвайки с внушителните 14,85 м, но с попътен вятър от 2,5 м. Тя разкри, след победата, че благодарение на масивната подкрепа от хилядите по трибуните на ст. "Берое" тя е скочила 30 см повече. Георги Цонов вдигна на крака стадиона с успех с 16,36 м. Милица Мирчева е №1 на 5000 м. Мирела Демирева спечели инфарктно първото място в скока на височина със 191 т, като до тази височина бе втора след унгарката. Впечатляващ успех постигна и щафетата ни на 4 х 400 м (Надежда Рачева), Ваня Стамболова, Карин Околие, Катя Христова).

Радослава Мавродиева завърши втора на гюле със 17,85 м, което е норматив за Рио.

Състезанието днес бе изгледано от спортния министър Красен Кралев, той бе в компанията на олимпийските шампиони Сергей Бубка и Христо Марков. Министър Кралев награди и призьорите в генералното подреждане. Състезанието в Стара Загора ще остане в историята, като едно от най-добре организираните европейски отборни първенства. Всички гости начело с вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика сър Себастиан Коу и Сергей Бубка и делегата на Европейската атлетика Мюнир Яраш дадоха отлична оценка на БФЛА, Община Стара Загора и СКЛА "Берое" за перфектната организация на шампионата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай