България с бронз от Световното по джаги

България с бронз от Световното по джаги | StandartNews.com

Залцбург. България спечели бронз от Световното първенство по джаги на маса „Гарландо", което тази година се проведе от 12 до 24 юли в Залцбург, Австрия. Страната ни извоюва бронзов медал след изключително оспорвани двубои в дисциплината по единици, в която участие взеха около 70 състезатели от цял свят.

Българското момиче Екатерина Атанасова за пореден път успя да се пребори с конкуренцията и да донесе медал и купа за България. Нашата състезателка бе поставена като номер едно в схемата, тъй като завърши начело на Женската ранглиста в Световната Федерация за сезон 2012 и извоюва Световна титла на Международното първенство, което се проведе в Нант, Франция в началото на годината.

Световните серии на Гарландо се проведоха от 12 до 14-ти юли 2013 година в Залцбург, Австрия и там участие взеха едни от най-елитните състезатели от цял свят. Катето замина с желанието да влезе в топ 10:

„Винаги ще се боря за първото място, но знам колко са тренирали опонентките ми – те имат много по-добра тренировъчна база, както и време да тренират и да се отдадат на играта. Освен това, масата Гарландо в официално признатия й модел, е сравнително чужда за България и ми бе необходимо повече време, за да мога да адаптирам играта си на нея. Аз имах пълноценни тренировки с прекрасните си спаринг партньори, но въпреки това масата, която ползвахме по време на тренировката бе коренно различна и съответно оказа влияние върху играта ми, особено в началото на турнира. Това е както за един волейболист- да тренира 2 месеца в зала и след това да трябва да играе на турнир по плажен волейбол, където настилката, условията и играта като цяло коренно се променят."

Въпреки трудностите, с които се е сблъскала, нашата състезателка се класира 3-та от близо 70 състезателки от цял свят. Изключително тежкият й жребий не повлия на увереността на Катето и тя успя да надвие Републиканската шампионка на Унгария - Ноеми Такаш с два гола разлика в решаващата игра. Мачът продължи около час и едва 10 минути след това, нашата състезателка трябваше да се срещне с неколкократната Национална шампионка на Чехия и топ 1 в женската ранглиста за 2009 – Шарка Холомушка. Мачът отново бе инфарктен – с победа на нашето момиче в 5-тата игра с 5:3 гола /при игра 3 от 5 игри до 5 гола всяка/. Чехкинята не можа да издържи напъна на нашето момиче, което я надви с бързина и силови голове. На четвърт финала Екатерина Атанасова се срещна с миналогодишната полуфиналистка на Световните серии на Гарландо 2012 – швейцарката Синди Мозер, която загуби с 3:0 игри от нашето момиче. Треньорската намеса по време на мача бе много активна, но въпреки постоянните напътствия и подкрепата на публиката, България бе категорична в победата си над Швейцария.

На полуфинала, след много случайни голове, но въпреки това оспорвана игра, Катето загуби от 9-кратната шампионка на Световните Гарлано Серии – австрийката Верена Роер. Тя надви нашата състезателка с 3:1 игри – всяка от които оспорвана и равностойна.

В мача за третото място – Екатерина не се затрудни и елиминира състезателката на Австрия с 3:0 игри – 5:1, 5:0, 5:2. Така на полуфинала опонентката на българското момиче успя да й вкара само 3 гола за целия близо 30 минутен мач. Защитата на Катето бе превъзходна по време на целия турнир и заедно със специфичния й стил на игра й извоюва 3-то място на това голямо и престижно състезание от спортния календар на Световната федерация.

Така, след успешното си представяне, Екатерина Атанасова запази челното място в Световната ранглиста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай