Бах приема Костадинова за 90 г БОК

Бах приема Костадинова за 90 г БОК | StandartNews.com

София. Президентът на Международният олимпийски комитет д-р Томас Бах ще приеме на 14 октомври в централата на комитета в Лозана председателят на БОК Стефка Костадинова. Визитата е по личната покана на олимпиец №1 и е посветена на 90-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет. На срещата на която ще присъства е генсекът на БОК Белчо Горанов ще бъде обсъдено развитието на БОК по повод 90 г. от учредяването му и 90-годишнината от признаването му от МОК. Ще бъдат обсъдени и новите тенденции и перспективите пред международното олимпийски движение, и в частност пред националните олимпийски комитети. В същия ден в Олимпийския музей, легендарният Боян Радев ще дари на Олимпийския музей скулптура наречена „Борба". Скулптурата е дело на Любомир Далчев, един от най известните български творци. Дарението ще се предаде на специална церемония, организирана в музея по този повод. На срещата с президента на МОК, както и на церемонията по дарението специален гост ще бъде президентът на Република България Росен Плевнелиев. Председателят на БОК Стефка Костадинова бе част от елитът на българския спорт, който днес подкрепи мощно кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2017-а. Елитните ни спортисти дадоха обща пресконференция с делегацията на ACES Europa, начело с нейния президент Жан Франческо Лопатели. 11-членната група инспектира кандидатурата на София и утре ще обяви дали столицата ни или Марсилия ще е европейска столица на спорта за 2017-а.

"Имаме много силни аргументи - каза в обръщението си Костадинова. - София е сред най-зелените градове на континента, един от най-спортните с опита и авторитета си при организиране на големи първенства и турнири. Градът три пъти кандидатства за домакин на зимна олимпиада с уникалните си природни дадености и близостта на прекрасната Витоша. - София притежава всички качества да бъде спортна столица на континента и така да генерира огромен интерес, нови инвеститори и средства по европрограми."

От името на елитните ни спортисти Йорданка Благоева връчи на екипа на ACES декларация за подкрепата на кандидатурата на София от най-добрите български спортисти. Лопатели каза, че е впечатлен от красивата планина Витоша, която има София.

"С този отбор от велики български спортисти София не може да иска друго място освен първото, заяви кмета Йорданка Фандъкова. Тя благодари на евродепутата Андрей Ковачев за това, че я е запалил София да кандидатства да е спортна столица на Европа. Инспектиращите препитваха повече от 2 часа комитетът издигнал кандидатурата на София и казаха, че са много доволни от видяното и чутото от българския екип. Инспекционната комисия ще обяви официално решението си пред Европейския парламент.

Ако бъде одобрена, българската столица ще се сдобие със 100 км велоалеи, още 2 спортни зали, ледена арена в „Младост", десетки квартални междублокови спортни площадки, многофункционален комплекс в парк „Възраждане" и фитнес във всеки парк.

Тази година спортната столица на Стария континент е белгийският град Антверпен, който получи 7 млн. евро за организирането на 300 състезания и турнири. Евростолицата на 2014 г. е Кардиф, на 2015 г. -Торино, а за 2016 г. ще се избира между Прага и Палермо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай