Атлети от 15 държави идват за турнира „Павел Павлов”

Атлети от 15 държави идват за турнира „Павел Павлов” | StandartNews.com

София. Атлети от 15 държави ще вземат участие тази събота в седмото издание на турнира „Павел Павлов". Бюджетът на най-престижното състезание в България за годината е 36 000 лв, като включва награден фонд, изцяло осигурен от „Еврофутбол", настаняване за атлетите и организация на състезанието.

Заявки за участие са изпратили атлети от Азия, Африка и Европа. Те ще мерят сили на стадиона на Национална спортна академия „Васил Левски" в събота (29 юни) от 16.30 часа. Преди това от 14,00 ч ще има демонстрация на програмата на ИААФ – Детска атлетика.

Най-екзотичният участник в седмото издание ще е спринтьорът Лойд Силва (Зимбабве). За него това ще е трето участие в турнира „Павел Павлов". В 14-те дисциплини на състезанието ще участват атлети от ОАЕ, Виетнам, Сърбия, Гърция, Турция, Зимбабве, Великобритания, Катар, Македония, България, Ямайка и други. От българските атлети ще вземат участие рекордьорът на страната на гюле Георги Иванов, спринтьорът Денис Димитров и №1 на 3000 м с пр. Митко Ценов.

Ваня Стамболова няма да участва, защото все още не е възстановена от разтежението, което получи по време на финала на 400 м на държавния шампионат в Правец.

„Поздравявам Георги Павлов, че в тези трудни времена успява да запази турнира вече седем години", каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. – Състезанието е изключително нужно за атлетите ни, защото ежегодно на него се покриват нормативи за световни и европейски първенства, както и за Олимпийски игри."

Директорът на турнира Георги Павлов заяви, че е доволен, че успява да съхрани традицията за провеждането на надпреварата в памет на баща си.

"Тази година основната ни цел бе да съхраним традицията, заяви още Павлов. - Искам да дадем възможност на атлетите ни да имат стартове. Турнирът се организира лесно, благодарение на страхотния екип от професионалисти, който работи за него. Времената са трудни, но благодарение на споснорите от „Еврофутбол", „Виваком" и „Еврохолд" можем да запазваме традицията".

За първо място наградата е 300 лв, за второ 200 и за трето 100 лв. Бонусът за национален рекорд е 2000 лв, а за рекорд на турнира 200 лв. Има и премия от 400 лв за покриване на норматив А за световното по лека атлетика в Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай