Алпинист направи уникален справочник за Витоша

Това не е книга за четене, а за преживяване“, категоричен е авторът

Алпинист направи уникален справочник за Витоша | StandartNews.com

Изтъкнатият алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов представи днес уникален справочник за Витоша. Присъстващите на стилната церемония в Музея на българската спортна слава първи видяха изданието събрало информация за всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината. Книгата „Витоша – спортно туристически справочник“ стана факт със съдействието на „София – европейска столица на спорта“.

След множество изкачвания из най-високите планини на планетата и достигането до някои неизкачвани дотогава върхове в Каракорум и Антарктика, Дойчин Боянов се посвещава на една по-близка и позната за нас планина – Витоша.

Книгата „Витоша спортно-туристически сборник“ представя основна информация с възможностите за спорт и туризъм в планината. Особено внимание е обърнато на опазването на околната среда, достъпа до обектите и безопасността на практикуващите.

По своето съдържание и обхват изданието е първо по рода си у нас и по своеобразен начин потвърждава за пореден път уникалността на планината Витоша и нейното огромно значение за  хората.

„Това не е книга за четене, а за преживяване“, заяви на представянето на изданието днес авторът. „Този Справочник го сравнявам с най-големите си постижения досега. За първи път е направен опит за категоризация на маршрути и пътеки. Благодаря на дизайнера на книгата Десислава Балакчийска за прекрасната визия“, каза още Боянов.

Кметът на София Йорданка Фанкдъкова поздрави автора, като изтъкна образователната и възпитателна полза от подобни издания. „Градът има нужда от такива справочници за всички планини в околността. Столична община и „София – евростолица на спорта“ подпомагат Природен парк Витоша по Споразумението за рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината, което подписахме миналата година,“ каза Фандъкова. 

„Горд съм, че има подобни преподаватели в Национална спортна академия,“ с тези думи ректорът на НСА  проф. Николай Изов пожела успех на автора и изданието.

Благодарности към Дойчин за Справочника отправиха още Анна Петракиева – директор на ПП Витоша и Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, който в края на своето изказване показа уникална карта на Витоша от 1951 г.

Авторът Дойчин Боянов е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители, за първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

Здравните мерки не позволиха днес книгата да бъде представена в пред по-широк кръг любители на планината, но това се планира в близко време. Изданието може да се закупи от магазините за екипировка и от интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай