5 неща, които ще се случат на Ливърпул през новия сезон

Ливърпул не успя да се пребори за място в топ 4 за първи път от седем години

5 неща, които ще се случат на Ливърпул през новия сезон | StandartNews.com

Ливърпул е изправен пред неизвестното и това не нещо ново за Клоп и компания. Само си припомнете как "червените" започнаха миналата кампания с успех над Манчестър Сити за "Къмюнити шийлд" и как нямаше съмнение, че отново ще са в борбата за титлата, пише webcafe.bg.

Преди година "червените" изглеждаха енергични, мотивирани и изпълнени с надежди. Дарвин Нунес тъкмо бе пристигнал на "Анфийлд" и надеждите бяха големи. И никой не беше в състояние да предвиди кошмарния сезон, който предстои за мърсисайдци.

Ливърпул не успя да се пребори за място в топ 4 за първи път от седем години и ще трябва да се задоволи с участие в Лига Европа.

Седмица след финала за Суперкупата "червените" направиха 2:2 с Фулъм. Резултатът бе зрелищен по отношение на головете, но не и Ливърпул. Отборът бе скучен, уморен и лишен от вдъхновение - тонът за сезона беше зададен.

През това лято се очакваха революционни промени, но те така и не настъпиха. И дни преди старта на новата кампания новите в състава на Клоп са само двама - Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай.

В настоящия момент изглежда в сферата на фантастиката мърсисайдци да се намесят в битката за титлата, но когато говорим за тях, никога не трябва да се казва "никога". И така, докато чакаме Ливърпул да избухне с трансфери в оставащите седмици до края на трансферния прозорец, отбелязваме пет неща, които е твърде вероятно да се случат на отбора през шампионат 2023/24.

1. Повече голове от халфовата линия

Да започнем с положително. Халфовете на Ливърпул ще вкарват повече през новия сезон, отколкото през който и да е от предишните сезони под ръководството на Клоп. Цялата полузащита на Ливърпул - всичките 10 играчи, подвизавали се в централната зона - реализираха 10 гола през миналия шампиона.

А двете нови попълнения Алексис Мак Алистър и Доминик Собослай отбелязаха 22 попадения общо и дадоха 27 асистенци (16 и 11). Креативност, която да хваща окото и заплахата пред вратана на съперника от страна на халфовете не е нещо традиционно за ерата на Колп. Но, може би, това е на път да се промени.

2. Головете ще продължат да валят във вратата на мърсисайдци

Ливърпул допусна 47 гола във Висшата лига през миналия сезон, което беше с 80% повече от предишния (26). И тази тенденция е твърде вероятно да продължи.

Причините за това са много. Първо - новата тактика за притежание на топката, която видяхме в края на миналия шампионат, оставя дясната зона още по-податлива на контраатак, тъй като Трент Александър-Арнолд се подвизава в средата на терена.

Нова контузия на Ибрахима Конате (той пропусна 13 мача през миналия сезон) би била изключително проблематична.

Второ - Ливърпул няма нито един качествен дефанзивен полузащитник. И дори Ромео Лавия от Саутхемптън в крайна сметка да бъде привлечен, все пак той е все още само тийнейджър и от него е рано да се очакват чудеса.

Трето - на отбора му трябваше ляв централен защитник. Позиционната дисциплина на Анди Робъртсън в отбрана от трима е под въпрос след години като бек и тактика с висока преса. От сезон 2015/16 Ливърпул не е допускал 50 гола в лигата за един сезон, но това може да се случи отново.

3. Ще има криза с контузени

Наскоро стана дума, че Юрген Клоп е мениджърът във Висшата лига, който има най-малък избор като брой играчи в съблекалнята си. 

През последните години неизменно се стигаше до криза в отбора заради контузени и за съжаление на феновете това е твърде вероятно да се случи отново.

Малоброен състав, тежки битки в Премиършип, Лига Европа и за вътрешните Купи, както и интензивните тренировки на Клоп в един момент ще доведат до пълен лазарет.

4. Ще трябват трансфери през януари

Каквото и да се случи до края на трансферното лято 2023, през зимата ще трябват още нови. Бяха времена, в които Клоп често твърдеше, че не е фен на януарските сделки и че те са много трудни.

Но в същото време през зимата пристигнаха фигури като Върджил ван Дайк, Луис Диас и Коди Гакпо. Едно потенциално ново попълнение е бразилският полузащитник на Флуминензе Андре Триндаде.

5. Лига Европа ще е полезна на отбор

Въпреки че Ливърпул и феновете му не признават нито един друг европейски турнир освен Шампионската лига, Лига Европа може да е от полза за развитието на младоците и натрупване на увереност от страна на Дарвин Нунес и други играчи, които изпитват трудности.

Вторият по сила континентален турнир хем ще бъде приет сериозно, хем няма да е основният фокус на "червените", което ще им даде повече свобода да се фокусирът изцяло върху Висшата лига.

От друга страна спечелването на трофея със сигурност е опция за Клоп, който никога не е триумфирал в турнира. А и да не забравяме, че финалът е в Дъблин. Само си представете какво ще е в ирландската столица, ако Ливърпул стигне до последната битка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай