2000 атлети стартираха на „Толе-рън" в София

2000 атлети стартираха на „Толе-рън" в София | StandartNews.com

София. Повече от 2000 любители на бягането дадоха началото на първия полумаратон „Толе-рън". Състезанието, включващо в програмата си четири дистанции - 1000 м масов старт, 5.280 км, 10.560 км и 21.097 км, се проведе за първи път днес със старт и финал пред Билетния център на НДК. Освен професионалните бегачи, в надпреварата се включиха стотици ученици, гости на столицата от чужбина, бизнесмени, любители. Състезанието носи името на Бягането за толерантност и организаторите обещаха то да стане традиционно. Участниците определиха трасето, което е измерено до сантиметър, като добро и интересно. Те бягаха покрай част от най-забележителните сгради на столицата - НДК, Музея на земята и хората, Музея на модерното изкуство, Южния парк, Моста на влюбените.

Главните организатори и спонсори на събитието Асен Христов, вицепрезидент на БФЛА и председател на Надзорния съвет на Еврохолд, и Тамир Шабат, изпълнителен директор на „Куадрант Бевъриджис", както и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз откриха официално състезанието, а после застанаха на старт и пресякоха финала при избраните от тях дистанции. При мъжете атлетите на школата от Мездра спечелиха първите три места на 21 097 м. Шампион стана Иван Попов в третото си състезание на дистанцията от 21.097 км в последните три седмици. Той финишира за 1.07:04 часа и записа втората си поредна победа след успеха си в Бурса през миналия уикенд. Неговият треньор и шампион на България в полумаратона Йоло Николов финишира втори с 1.09:36 часа. Митко Ценов се нареди трети с 1.10:16 часа. Попов и Николов се откъснаха още в първите 5 км на дистанцията, а битката за победата се реши в последната обиколка. Ценов и сръбският бегач Горан Стоилкович бягаха заедно първите 10 км, но българинът се откъсна за третото място във втората половина на състезанието. Горанович спря хронометъра на 1.11:27 часа.

Първата победителка в полумаратона „Толе-рън" се казва Ана Суботич (Срб). Сръбкинята измина дистанцията от 21.097 км за 1.15:31 часа. Тя изпревари националната рекордьорката на България на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова. Атлетката от Нови пазар финишира за 1.19:51 часа и заслужи 500 евро от наградния фонд – с 250 евро по-малко от победителката. Милка Михайлова стана трета с време от 1.22:19 часа и грбна 250 евро. Общият награден фонд при жените беше 1950 евро. Всички малчугани участвали в масовия старт на 1000 м получиха за награда медал, фланелка и шапка, а после имаха възможност да се включат в демонстрациите на „Детска атлетика".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай