13 атлети ще представят България на Европейското по крос кънтри

13 атлети ще представят България на Европейското по крос кънтри  | StandartNews.com

София. Президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов обяви днес националния тим за Европейското първенство по крос кънтри, което ще се проведе на 14 декември в Боровец. В началото на срещата с медиите Карамаринов и г-жа Илияна Захариева, Директор "Корпоративни комуникации" в Мтел обявиха старта на сътрудничеството между БФЛА и водещия български мобилен оператор.

"Искам да обявя с благодарност нашето партньорство с Мтел, което се надяваме, че започваме така постепенно и ще разширим в бъдеще. Искам да благодаря на този наш телекомуникационен партньор и се надявам, че за в бъдеще ще развиваме все повече и повече нашите отношения, защото е световна практика големите телекоми по света да подкрепят големите спортни федерации, заяви Добромир Карамаринов.

От страна на Мтел г-жа Захариева благодари за възможността Мтел да подкрепи Българска федерация лека атлетика. "За нас това е още едно радостно събитие, защото съм сигурна, че точно вие хората, които разбирате от спорт и го следите от близо знаете, че през годините Мтел помага много на български спорт. Със сигурност това са федерациите по голф, футбол, Българска федерация ски, но по-назад в годините ние сме били свързани и със спортове като баскетбол, борба, плувен маратон и много други. Мога с гордост да кажа, че се чувстваме част от успеха на големи български спортисти, отбори, клубове и федерации. През 2014-а година Българска федерация лека атлетика навършва 90 г и за нас е голяма чест да станем част от славната история на федерацията. Надявам се и с нашето съдействие българските атлети да продължат да радват многобройните фенове на атлетиката у нас. Пожелавам си да имаме много добри моменти заедно".

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов подари на г-жа Илияна Захариева официален екип на Българския национален отбор. "Този екип е знак, че вече сме един отбор, заяви Карамаринов при връчването на фланелката с националния флаг на г-жа Захариева. Президентът на БФЛА е отпимист за представянето на националите ни на еврошампионата по крос кънтри.

"През 2014-а година Европейското по крос кънтри в Самоков е второто по значимост състезание в европейската атлетика, след шампионата на открито в Цюрих. Сигурен съм, че ще използваме това първенство за популяризиране на България по целия свят, защото договорът ни с EBU гарантира многомилионна аудитория на Евро 2014 в Самоков. - Митко Ценов е бил два пъти втори до 23 г на европейското по крос кънтри, а сега на българска земя е нормално да искаме да го видим на първо място. Сигурен съм, че всички ние ще направим така, че да сме в Боровец и да подкрепяме Митко на терена, а каквото зависи от него той ще го направи". В състава за Евро 2014: девойки - Диляна Минкина, Ивана Аджова, Велина Алинска, Християна Брайкова, юноши - Иво Балабанов, Георги Гергов, Алекс Василев, Александър Йотовски, девойки до 23 г - Милица Мирчева, младежи до 23 г - Митко Ценов, жени - Яна Георгиева, Силвия Дънекова, мъже Йоло Николов.

"България има един добър отбор за европейското и то във всички възрастови групи, заяви Йоло Николов, който е и треньор на Митко Ценов и още някои от атлетите, които ще участват на Евро 2014. - Очакванията ни за състезанието не са малки. Миналата година задачата към Митко бе да влезе в десетката и той я изпълни. Тази година очакваме много повече от него, но е хубаво да не го натоварваме с големи очаквания. Трасето в Боровец е доста трудно, но това ще един истински крос. Благодаря на БФЛА, че успя да организира в България състезание от такъв мащаб, за да могат хората реално да добият представа за какво става дума, когато говорим за най-тежкото състезание в атлетиката. В нормалните състезания по лека атлетика на старт застават 8 или 16 души във финал, докато тук ще са над 120 -130 състезатели рамо до рамо и ще се борят в условия, които на пистата няма как да съществуват. Каня всички фенове на леката атлетика в България да дойдат на 14 декември в Боровец и да ни подкрепят".

Водещият ни състезател до 23 г Митко Ценов също се изказа оптимистично за предстоящия шампионат на Европа по крос кънтри.

"Надявам се да се представя добре. За място няма да говоря, защото когато съм говорил за място и съм бил сигурен в нещо то не се е получавало. Ще се боря до край и ще дам максимума от себе си, каза Ценов.

На снимката: Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов връчва екипа на националния тим на Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в Мтел. До тях са националите Митко Ценов и Йоло Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай