Боян Петров изкачи и Нанга Парбат

Боян Петров изкачи и Нанга Парбат | StandartNews.com

Българският алпинист и зоолог Боян Петров успя да изкачи от втория опит деветия по височина връх в света Нанга Парбат (8125 м).

Според испанския "Ла Вангуардия" Петров е реализирал изкачването заедно с Фернан Латоре (Исп) и Елиас Милеру (Фр). Тримата са били забелязани на слизане в лагер 4, а днес трябва да слезнат в базовя лагер. Петров, Латоре и Милеру са първите покорили върха през този сезон, което прави успеха им още по-значим.

При предната си атака на 13 юли Петров и Иван Томов стигнаха до 7825 м, но заради лошото време объркаха кулоара водещ към върха и трябваше да се върнат в базовия лагер без да са изкачили върха. Заради височинна болест Томов се отказа и замина да се лекува. Петров пък остана в базовия лагер и само чакаше подобряване на времето, за да поеме отново към Нанга Парбат.

За Боян Петров това е третия осемхилядник, който изкачва през 2016-а, след Анапурна (8091 м - 30 април) и Макалу (8481 м - 23 май). От всички 14 осемхилядници в света до момента Петров е изкачил 8 и по този показател е единственият българин. Първият българин изкачил Нанга Парбат е Тончо Тончев, който стъпва на 8125 м на 18 август 1993 г. Останалите български алпиниски покорявали върха са Николай Петков и Дойчин Боянов (8 юли 2006 г). Нанга Парбат е изкачен за първи път на 3 юли 1953 г от австрийския алпинист Херман Бул.

Следващата цел на Петров това лято е Гашербрум 2 (8035 м).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай