"Златната топка" или войната на марките

"Златната топка" или войната на марките | StandartNews.com

Лео Меси и Кристиано Роналдо отново са номинирани за "Златната топка", но битката между двамата най-добре платени футболисти няма да се води само на терена.

Както е известно, на официалните им страници във Facebook всеки техен пост събира хиляди харесвания и освен това носи хиляди долари на спонсорите им. Всеки продукт, свързан с тяхното име, се продава добре. Но все пак си остава въпросът кой е по-печеливш? Кой продава по-добре. Дали това е Меси, рекордьорът по голове в испанското първенство, или пък Роналдо, който е настоящ насител на "Златната топка". Спорната маркетингова компания "Repucom" обяви, че според 15 различни оценки, събирани от САЩ до Испания, Роналдо е по-познатият от двамата. 92 процента от анкетираните са го чували, докато при Меси процентите са 87. Според друга статистика на компанията Роналдо продава по-ефективно по оценка на 86 процента от участниците в допитването.

Окончателният извод на "Repucom" гласи, че Кристиано Роналдо е най-маркетинговият играч в света. Известният академик Симон Чадуик от университета в Ковънтри е категоричен, че маркетинговият екип на португалеца е много по-добър от този на аржентинеца. Марката "Кристиано Роналдо" се харесва повече на хората.

"Ето ви и добрия пример: Роналдо е определян като арогантен човек от повечето хора, той направи всичко възможно да промени това. Плати операцията на болно дете, дори си промени прическата, за да покаже връзката си с това дете. Това се харесва", обяснява той. "Цифрите също говорят в полза на Роналдо. Неговата страница във facebook има 102 милиона последователи, а всеки негов пост се оценява на $143,750. Тази на Меси е със 75 милиона последователи, а постът му струва $62,500. Очевидно е нужна промяна, но се съмнявам, че Меси и неговият маркетингов екип желаят това. Изглежда той просто иска да играе футбол и да събира допълнителна търговска подкрепа по пътя. Преди 5 години неговата марка изразяваше, че той е малко невинно момче, на което му се играе красив футбол. Сега нещата стоят различно: Меси вече не е дете, дори има свое. Негативно на имиджа му на невинен се отрази и аферата му с укриване на данъци и започналото разследване от испанските власти срещу него. Възможен вариант за промяна е да му се даде имидж на "семеен човек", но веднага излиза, че той не е женен", продължава академикът. "Междувременно на футболния терен нещата говорят в полза на аржентинеца. Той е с две години по-млад от 29-годишния Роналдо.

В Испания също всичко е в полза на Меси. Аржентинецът е рекордьор по голове с 253 попадения, докато португалецът има 197. В Шампионската лига Меси също е нанесъл своя удар със 74 гола, които го правят едноличен лидер по този показател, срещу 71 на Роналдо. Освен това Лео има и 4 златни топки, докато португалецът е печелил отличието само два пъти", казва още Симон Чадуик. /CNN

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай