Жест в името на коалицията

Извинението на Станишев за Възродителния процес е стратегическо

Жест в името на коалицията | StandartNews.com

Живко Георгиев

Извинението на Сергей Станишев от името на цялата партия, която безспорно носи цялата отговорност за Възродителния процес, е добър жест. Някой може да каже "не е ли малко закъснял", но все пак по-добре късно, отколкото никога.

А и самият повод беше най-подходящият формат за такова извинение. Защото едно е да направиш такова извинение от парламентарна трибуна или по телевизията, друго - на общ митинг с много хора, които са били засегнати от този Възродителен процес. Допълнително се засилва позитивният смисъл на това послание и от факта, че тъкмо през последната седмица всички бяха разтревожени от заявката за създаването на една националистическа партия, което не е добра новина за състоянието на българското общество.

Извинението е поредният жест. Може би не е жест с потенциалното смъкване на политическото напрежение в сегашната политическа обстановка, но то повишава легитимността на съвместното партниране на БСП и ДПС в подкрепа на правителството Орешарски. Знаете и това беше атакувано като неестествена подкрепа. Партньорството между БСП и ДПС не беше достатъчно убедително поради липса на такова стратегическо извинение.

В България трябва да свикваме, че занапред все по-често ще наблюдаваме коалиции, които ще изглеждат неестествени, нетрадиционни, много често дори неморални. Но ще бъдат една практическа възможност тази доста разделена и фрагментирана политическа сцена да изпълнява някакъв що-годе приемлив управленски модел. Трябва да свикваме, няма да е лесно, защото "коалиция" продължава да бъде мръсна дума за голяма част от публиката, може би и с основание. Обаче коалиционният формат сам по себе си понякога е най-доброто решение. Ако и единствено при условие, че коалиращите се партии носят отговорност за управлението, които са годни да упражняват.

Страшното при упражняване на коалиционния формат е бягство от отговорност. Ако това не се случи, няма нищо съмнително и нищо нередно.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай