Защо такситата мразят "Uber"

Защо такситата мразят "Uber"  | StandartNews.com

"Uber" спря да функционира у нас. Апликацията показва само това, че няма активни возила в момента. Това е следствие от решение, наложено от ВАС, аргументирайки се с това, че "Uber" практикува дъмпинг и нелоялна конкуренция. Че колите им не са жълти. Че не плащали данъци към общината. Че този изключително важен психотест не е присъщ на техните изисквания.

Нека да направим няколко сравнения. България е може би единствената държава в ЕС, която позволява ВСИЧКИTE таксита да са ярко жълти. И то такова ярко жълто, което буквално ти вади очите. Само в София има прекалено много таксита на база глава на население. И то визирайки легалните такива. Нелегалните таксита са си напаст, от която няма отърване, но съдейки по доскорошното решение - 150 коли на "Uber" са по-голям проблем, отколкото хилядите нелегални таксита, които оперират ежедневно, имитирайки наложени търговски марки с цени, минимум тройни на това, което би трябвало да е. И то с абсурдни похвати, като ребрандиране от "ОК Супертранс" на "ОН Сититранс", "ОК СтилТранс", "СК Спокойствие и комфорт", "ОК Супершанс" и др. Отделно от това - "Uber" не е нужно да плаща такса на общината, защото возилата са лични и не се нуждаят от поддръжка на стоянки. А нека и да си напомним катастрофата на спирката на Цариградско шосе, включваща таксиметров шофьор. И не са едно или две нарушенията, извършвани от таксиметрови шофьори, неща, на които сме свидетели на дневна база.

И ето тук ми просветна какъв е проблемът. Масово колите на по-големите таксиметрови фирми са брандирани с реклама на някоя банка или бърз кредит - рекламно място, позиционирано там от същата банка, която отпуска колите на лизинг. Фирмите, предоставящи возила на шофьорите, са се превърнали в един посредник на лизинги, които просто си гонят месечните вноски, за да си плащат на банките, отпуснали им возила. И, разбира се, дейност, която те лишава от потенциални хора, на чийто гръб да си пиявица, е трън в очите и трябва да бъде махната моментално. И така лизинговите фирми, зависими от банките им, се обединяват на секундата, стараейки се да разкарат "Uber", като една здравословна алтернатива за транспорт на българския пазар, просто заради тяхната алчност и безхаберие.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай