Западните санкции като бумеранг

Западните санкции като бумеранг | StandartNews.com

Коментар на Дойче Веле

Възниква въпросът дали европейците и американците са обмислили цялостно мерките и евентуалните последици не само за Русия, но и за международната общност? Някои експерти предупреждават, че Западът може да попадне в т.нар. "капан на санкциите". Директорът на Европейския съвет за външни отношения Марк Леонард твърди, че колкото по-силно въздействие оказват санкциите върху Русия, толкова повече подкопават дългосрочните цели на европейци и американци. "Защото в краткосрочна и средносрочна перспектива санкциите подсилват Путин и консолидират неговата власт. Те му позволяват да държи в шах елита на страната. Той принуди същия този елит да върне парите си в Русия. От друга страна, санкциите ускоряват руската ориентация към Азия в хода на отварянето към нови пазари и в контекста на отношенията с Китай", казва експертът. Според него санкциите ясно показват, че Русия не може да се конкурира със Запада в икономическо отношение. Вместо това те окуражават Путин да доказва своята военна сила, което може да доведе до нови операции в Украйна.

Освен това Западът се движи в много опасна политическа плоскост. Сигурно във властовите централи на ЕС и САЩ има някои, които се надяват, че руският народ ще се настрои още повече срещу Путин, ако Русия падне на колене в икономически план. Може би и в този случай Западът си прави сметката без кръчмаря. "Какво ще последва след Путин? Един нов руски режим няма да бъде непременно прозападно ориентиран", казва Кристи Райк. В действителност всичко може да се върне като бумеранг, смята Марк Леонард. "Путин неизменно се опитва да затвърди своята легитимност, като обвързва населението чрез външната си политика. Ако икономиката върви на зле, властта му се подхранва от геополитическите кризи. Затова той има интерес да създава нови кризи", казва Марк Леонард.

Дори тежкото икономическо положение да стане причина за падането на Путин, не е сигурно, че неговият наследник ще бъде прозападно настроен. Да не говорим за това, че мащабите на нестабилността и хаоса ще бъдат толкова големи, че много руснаци ще искат Путин да се върне. "Съществува риск скиптъра да поеме някой националистически и безкомпромисен кандидат. Трябва да сме наясно, че слабите места на Путин никога не са били либералният и прозападен елит. Неговата голяма грижа е възможният възход на националистите", казва Марк Леонард. Експертът не вижда никаква роля на опозицията в тази потенциална борба за власт. Дори Алексей Навални - голямата надежда на движението срещу Путин - не смее да критикува анексията на Крим.

А оттук нататък? Путин явно подценява решимостта на Запада. Що се отнася до санкциите, досега няма почти никакви признаци на дисхармония или разединение в ЕС. Въпреки това ЕС трябва да гледа напред и макар да сигнализира, че твърдо държи на санкциите, трябва да преосмисли политиката си на санкции още в началото на идната година. Защото тогава предстои следващото изпитание. В ЕС има много поддръжници на твърдата политика, практикувана по време на Студената война. Те се надяват, че като държат Путин в шах, режимът му все някога ще падне. Марк Леонард обаче не е убеден в това. "Не съм сигурен, че политическата воля ще издържи толкова дълго. Съмнявам се и в действителния консенсус в рамките на ЕС", казва той. Този въпрос трябва да бъде зададен и на Вашингтон. Защото равносметката от американските санкции е всичко друго, но не е положителна. "Ние наложихме санкции на Русия при нападението й срещу Грузия, но те бяха отменени, защото Обама искаше да промени политиката си спрямо Русия. А Русия не беше изпълнила условията за отмяна на санкциите. Същото може да се случи и сега, ако бъдещото американско правителство бъде принудено да реагира на големи кризи като тези с Ислямска държава и Иран, за овладяването на които има нужда от руска помощ", казва експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай