Закони потопиха борсата ни

Закони потопиха борсата ни | StandartNews.com

Спадът на Българска фондова борса продължава с пълна сила, след като управляващите продължават да не дават яснота какво ще се случи с пенсионните фондове, нито пък се отказват от санкциите, предвидени и за публичните компании, притежаващи "неправомерно" земеделска земя.

Първият негативен фактор дойде през декември, когато депутатите решиха да дадат "избор" между осигуряване в лични сметки, които носят инвестиционна доходност, и осигуряване в общия кюп, наречен НОИ. Вторият удар върху инвеститорите дойде, след като депутатите приеха санкции за компаниите, които притежават земеделска земя и имат сред собствениците си лица извън европейското икономическо пространство.

Нищо драматично дотук, само че депутатите отказаха да изключат публичните компании от обхвата на закона. Но акциите на публичните компании се търгуват свободно на фондовата борса и във всеки момент всеки може да купи или продаде, без самата компания да има каквато и да е възможност за влияние върху това. Но наказана без вина ще бъде самата компания и то със санкции, които за няколко месеца биха я докарали до фалит. Наказани стават всички инвеститори, държащи акции в такива публични компании, защото понасят значителни загуби без да нарушават закона.

И така, само през тази седмица родните акции, представени чрез борсовия индекс SOFIX, изгубиха над 2% от стойността си, а от началото на годината загубите за инвеститорите наближават 9%, изтривайки всичко, спечелено през 2014 г., а именно 6,2%.

Със замаха, с който депутатите творят, за няколко месеца БФБ чрез бенчмарк индекса си SOFIX се превърна в най-губещият борсов пазар в Централна и Източна Европа. Това се случва в страна, чиято икономика расте с 1,7% през последната година. В намиращата се на ръба на фалита Гърция акциите са на печалба от началото на годината, в Украйна, където се води война и икономиката се срива, акциите са на печалба, в Русия, която търпи тежките западни санкции и срива на петрола, където инфлацията набъбва ежедневно, а икономическият спад се засилва, акциите поскъпват, и то значително.

Като цяло акциите в Европа са с двуцифрени печалби от началото на годината - 15% за широкия европейски борсов индекс Stoxx Europe 600. На този фон загубите, които понасят инвеститорите у нас от близо 9%, неминуемо прогонват всякакъв инвеститорски интерес към България и са доста красноречив показател за качеството на работата на родните депутати, поне що се отнася до капиталовия пазар.

Този срив на родната борса поставя под съмнение и намерението за приватизация на фондовата борса и централния депозитар, което беше обявено в програмата за приватизация за тази година. Или най-малкото гарантира, че държавата ще получи доста по-ниска цена от потенциалната, благодарение на недалновидната политика и законодателство в областта на капиталовия пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай