За твърдата ръка и играта с огъня

За твърдата ръка и играта с огъня | StandartNews.com

Двете мощни протестни вълни, залели страната в рамките на няколко месеца, са на път напълно да извадят политическия елит от душевно равновесие. В сряда вечерта, след като "пиене на кафе" окупира парламента, управляващите, изглежда, решиха да вземат твърд курс срещу улицата. Председателят на парламента Михаил Миков в безпрецедентно остро обръщение към нацията обяви, че към парламента е проявена "агресивност, невиждана от години". Няколко домата и яйца, както и дърпането на депутати от разгневени граждани обаче не са чудо невиждано. Миков сигурно помни като шеф на МВР как на 14 януари 2009 г. полицията разпръсна митинга пред парламента, като допусна маскирани хулигани да трошат бариерите и подложи на як пердах протестиращите. Подобни батални сцени гледахме и през февруари на жълтите павета. Няколко месеца преди това се проведе "Томатина" - доматената революция, вдъхновена от Николай Колев-Босия.

В обръщението си Миков размаха пръст и на националните телевизии, които с репортажите си допринасяли за ескалиране на напрежението. Председателят на парламента изрично натърти, че е поискал от МВР да осигурят нормални условия за работа на институциите. Едновременно с Миков с плашещо обръщение излезе и "Атака". Националистите в синхрон с шефа на парламента обвиниха БНТ, бТВ, НТВ и "Канал 3" в подстрекателство към терористични действия и държавен преврат. На другата сутрин депутатите на Волен Сидеров се опитаха да изнудят вътрешния министър Цветлин Йовчев да разпръсне протеста и да арестува "безумстващата, хулиганстваща тълпа". Като не чу категорично обещание, Сидеров сам тръгна с полицейска палка и внушителна агитка по софийските улици да напада телевизии и да извършва граждански арести. В същото време партийци обикалят по тв студиата и внушават, че по площадите шетат платени провокатори, лумпени и криминални типове, а фамозният Антон Кутев дори видя утрото на истинската "класова борба".

Чест прави на вътрешния министър, че досега полицията се държи изключително културно и професионално - обезврежда провокаторите и внедрените мутри, успокоява страстите и се държи толерантно с многохилядните шествия. От своя страна и хората на улицата поздравяват полицаите, спазват указанията им, поднасят на униформените храна и вода. Европейската култура на протеста е ценност, която трябва да пазим и занапред.

Всеки необоснован опит за цензура, арест или дори счупена глава могат да изправят страната на ръба на анархията и хаоса.

Разбира се, разбираемо е недоволството на доста софиянци, че около полунощ Орлов мост е блокиран заради шепа протестиращи. Практиката досега показва, че бунтът губи, когато се превръща в тормоз за тези, които не участват в него. Ясно е и че мнозина не приемат откритата агресия към депутатите. Важното е да не се стигне до подтикване към ексцесии, за да се намери повод за мачкане на протеста с твърда ръка. Това си е игра с огъня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай