За лудия и зелника

За лудия и зелника | StandartNews.com

Съмнявам се спектакълът от неделя вечер в НАТФИЗ да се е харесал, макар че като зрелище си го биваше. Съспенс, живи връзки, репортери, които набързо трябваше да превключат от местните избори в отразяване на поредната волна програма на човек, облечен в депутатски имунитет. Опъване на нерви, юмрук, кръв, ревяща жена. Добре се справи, няма спор. Затвори центъра на София, а на полицейското присъствие можеше да завиди всяко едно събитие, нуждаещо се от сигурност.

Ако не беше тъжен този спектакъл, щеше да е смешен. За съжаление имунитетът на сцената всъщност е лицето на демокрацията ни, която след някой ден ще навърти 26 лазарника. Демокрация made in BG, с вулгарен език и налудничав поглед, минаваща всякакви граници, непознаваща ценности и закони. Дали обаче щяхме да сме публика на подобни зрелища, ако змията беше убита, докато беше млада? Дали главният герой щеше да изнася толкова представления и щеше ли да намира толкова лесно желаещи за поддържащи роли, ако получаваше за действията си онова, което се полага на хора без имунитет?
"Лудост се на пазар не продава". Единствено за поговорки за лудостта се сетих, докато търсих отговорите. Май трябва по-често да си ги припомняме. Разбира се, първо онази за баницата. Естествено, че не е луд този, който я яде. Търсете сметка на онзи, който му я дава. Макар че се разбира от само себе си, явно урокът не е научен. А и крайно време е да се проумее, че не е разумно да се оставят лудите да се налудуват.

"Лудите и несеяни никнат", казва друга поговорка. Тя пък може даде обяснение защо главният герой няма проблем с избора на сцена. А пък и никой не му прави проблем. Как да не се чувства недосегаем? "Това във Франция никога не би могло да се случи", каза ми преди време един френски журналист, който беше онемял след авиошоуто на човека с имунитет. Е тук може, ама да видим докога, защото да не забравяме, че лудостта е сват с белята. Доказателството го видяхме в неделя. Ако на волната програма на този човек не се попречи, то нервите на някого няма да издържат и за последици не ми се мисли, а пък и със сигурност след това ще дойде и условното наклонение "Ако бяхме направили, нямаше да се случи." Късно ще бъде обаче.
Така че действайте, докато е време, като отстраните причината, а не следствието, а причината е имунитетът на този човек. В България представителите на властта имат завидно ниво на имунитет. Във Великобритания имунитетът покрива единствено това, което депутатите казват или вършат по време на парламентарните заседания.

Това е в защита на принципа на свобода на словото при заседания на парламента. Извън заседанията на парламента правилата за депутатите не се отличават от правилата за останалите членове на обществото. Ако се установи, че законът е бил нарушен, налагат се съответните наказания. Така е и в други демокрации, от които можем да се учим. А и да си припомним една друга наша поговорка. "Луд свири, луд играе, който гледа ум няма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай