Всичко се променя, но Апостола остава

Всичко се променя, но Апостола остава | StandartNews.com

Калин Терзийски

Да се говори за Левски е извънредно трудно. Винаги е било извънредно трудно. На когото му е лесно да говори - явно не е наясно с това що е Левски. От една страна - Левски е велик човек. Но какво значи велик човек? Във време, в което ценностите силно се изменят? Велико ли е днес това, което е било велико вчера? Някогашните революционери не се ли наричат в наше време терористи? И хубаво ли е да имаме двоен стандарт - за оценяване на нашите и чуждите герои?
И сега ще ви кажа едно ужасно важно нещо, ще падна на колене пред вас - с молба да ме разберете, по дяволите! Това, че ценностите се променят, не е лошо!

 

Помнете: Това, че ценностите се променят, не е лошо! Или ако има някои не добри промени, то други са много, много добри!

 

Първо и най-важно!: В наше време, за разлика от миналото, Човешкият живот и неговото качество са много, невероятно по-голяма ценност. Много по-голяма ценност, отколкото във времето на Левски - да речем.

 

Левски е бил готов да жертва своя живот, но и живота на други хора - за една друга ценност - независимостта на България. Приемливо ли е в наше време да се жертват животи? Па ако ще да е за най-висока политическа цел?
Виждате ли - не използвам думата свобода, защото Свободата не е политически, а личен, дълбоко личен феномен (проблем, чувство, нагласа - наречете го както ви е угодно). Левски е убил едно младо българче - жертвайки живота му, защото е имал в ценностната си система много по-високи и важни ценности от човешкия живот. И той, Левски, не е бил изключение. Просто във времена, когато човекът не е можел по никакъв начин да се противопостави нито на болестите, нито на стихиите - той не е залагал на човешкия живот. И така. В наше време ние не се възхищаваме на хора, които жертват човешки животи, заради нещо друго - заради идеал, идея, кауза.

 

Но Левски е живял в друго време - нека помним това. И нека кажа така: Левски е бил наистина светъл и благороден човек. Той е демократ, борец за социална справедливост и за етническо равенство. Той - нека си припомним - е искал в новата, освободена Чиста и свята република - да има пълно равенство между българи, турци, гърци, арменци и цигани. Той се е борел срещу една антихуманна империя, а не срещу някой народ в полза на друг народ! Борбата на Левски е само и единствено борба за справедливост и за нов, хуманен ред!

 

Така че колкото и да се променя - за добро и лошо - ценностната ни система, Левски си остава един велик и прекрасен герой. Но за него трябва да се говори след много и много задълбочено и внимателно мислене! Който говори за Левски просто така - всуе - обижда Свободата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай