Време за жени в ООН

Време за жени в ООН | StandartNews.com

Срещата на върха за устойчиво развитие в рамките на 70-та сесия на Общото събрание на ООН започна. Изборите за нов генерален секретар, които ще се проведат следващата година, вече се задават, макар все още на заден план. След осем поредни генерални секретари мъже се увеличава натискът за избор на жена. И този път са налице всички предпоставки следващият генерален секретар да бъде жена.

Има четири основни фактора за това: нуждата за обновление, промяната в нагласите, действителната поява на жените в международната политика и интензивните кампании. Макар генералният секретар да се избира формално от Общото събрание на ООН, на практика кандидатите се посочват от Съвета за сигурност и петте постоянни членове, имащи право на вето. Този затворен процес предполагаше политически договорки и тайни гласувания. Високата политика имаше много по-голяма тежест от квалификацията на отделните кандидати и от това дали са подходящи за заемането на такъв пост. Тези тайни процеси възпрепятстваха в голяма степен възможността за успех на кандидатите жени. Неотдавна обаче Общото събрание единодушно прие резолюция, призоваваща за по-голяма откритост в изборния процес. Съветът за сигурност ще продължи да играе ключова роля в избора на генералния секретар.

От сега нататък обаче потенциалните кандидати ще трябва да бъдат представяни пред Общото събрание, което ще има възможността да им задава въпроси, ако пожелае. В допълнение държавите-членки на ООН се насърчават да излъчат кандидати жени. От гледна точка на идеята за реформи, изборът на жена ще е от изключително символно значение за ООН. Той би бил ясен знак за обновление. От 2008 г. досега Съветът за сигурност прие шест резолюции, които внасят разяснения и утвърждават международното право в областта "жените, мира и сигурността". Необходимостта да бъдат включени жените и техните интереси в процеса за постигане на мир, за да може да бъде установен траен мир, вече не предизвиква такива спорове. Днес този възглед е широко възприет и от регионални организации като ЕС, НАТО и Африканския съюз.

През последните почти десет години, откакто бе избран последният генерален секретар, настъпи действителна промяна и в участието на жените на най-високо равнище в международната политика. В Латинска Америка - Аржентина, Чили и Бразилия жени заемат президентските постове. В Африка дългогодишен президент на Либерия е всеизвестната Елън Джонсън Сърлийф. През последните години Африканският съюз също бе оглавяван от жена - Нкосазана Дламини-Зума. В Азия жените са играли важна роля при установяването на мир във Филипините и Шри Ланка, а и на други места.

В Европа има редица жени, които са държавни глави или ръководители на правителства, като най-влиятелна сред тях е Ангела Меркел. Съществува също реална възможност през 2016 г., за първи път в световната история, жена да бъде избрана за президент на САЩ. През последните пет години жените излязоха на преден план, за да покажат, че могат да управляват също толкова добре (или зле), колкото и мъжете.

Четвъртият фактор, насочващ към това, че за генерален секретар на ООН ще бъде избрана жена, са всички мащабни кампании тази година за избирането на представител на нежния пол. Тези кампании са организирани както от самите държави-членки, така и от различни неправителствени и обществени организации.
Полът на генералния секретар ще ни каже много относно това в каква посока членовете на Съвета за сигурност ще поведат ООН.

Ако те изберат жена, обликът на ООН ще стане по-съвременен и демократичен. Обратното, ако изберат мъж, това ще затвърди облика на ООН като традиционна и закостеняла организация. Засега, повечето признаци сочат, че следващият генерален секретар ще бъде жена.

(По БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай