Време е да поработим

Време е да поработим | StandartNews.com

Едно любопитно изследване излезе миналата седмица, но остана почти незабелязано покрай шумотевицата около преждевременно пенсионираните министри и олигарси. Всеки трети българин вярва на гадателки и екстасенси, всеки четвърти - на гледане на кафе, а всеки пети реди пасианси. Дори и най-бакалската сметка показва, че врачките и шаманите чупят всякакви рекорди до доверие в сравнение с политиците. И тъй като това се оказва изключително доходен бизнес, интересно е колко приходи от гадателки влизат в бюджета. И ако дори половината, които са обявили в изследването, че вярват в предопределеността на съдбата, са решили да проверят влиянието на звездите върху себе си, може да се окаже, че сивият сектор е набъбнал неочаквано през последните месеци.

Извън шегата, масовото врачуване е вече социален проблем. Непредсказумостта на обществените събития, избива в зловеща агресия и чудовищен размер на култа към мистичността.
Сватбите, съобразени с хороскопите, вече отдавна не са само азиатски патент. А личния екстрасенс върви заедно със семейния лекар. Нещо като извънземното джипи, което отговаря за семейното щастие и кариерното развитие.
Възраждащият се орфеизъм със сигурност не е напаст само за България, но при нас придобива уродливи форми заради голямата неизвестност в държавата и неформулирането на обществени приоритети. Може би е и заради лавината от фалшиви новини, които ежедневно разместват координатната система на всеки от нас. Кой министър ще остане, къде ще е следващата акция на прокурорите, ще успеят ли заговорниците да свалят властта, каква е съдбата на Борисов? Тези въпроси бяха всекидневно в менюто на летните софри не само на политиците и "бароковите" бизнесмени. Темата засенчи вечните коментари за световното по футбол и традиционните разпри по оста леви- десни. Днес хейтването е национален спорт. Вълнуващ повече българи дори от предстоящите първенствата по волейбол и художествена гимнастика. А махленските разговори трайно заместиха държавността с постоянната подкрепа на политическите ястреби.
Ако я караме все така, трудно ще доживеем до следващото лято. Когато вече няма да имаме позитивността от успешното европредседателството, а ще трябва да разсъждаваме върху поуките от изненадите в евроизборите.. И пак ще бъдем дълбоко изненадани, че отново сме изпаднали от играта. Защото докато другите са работили в защита на идентичността си , ние сме се разрушили като нация. И сме се превърнали в разглезеното дете на Европа, което е вечно недоволно от себе си,не знае какво иска и няма план за бъдещето си.
Имаме 9 месеца, за да не сбъднем позорния сценарий. И тон за промяна трябва да дадат политиците. Каквито и да са промените в кабинета, да ги обявяват час по-скоро. Смяната на министри е управленски, а не махленски въпрос. С чиито отговор очевидно не могат да променят съдбата за 17 човека, които намериха смъртата си край Своге. Но с него могат да покажат каква ще е средата за 7те милиона българи, които работят, живеят и милеят за държавата си. И които искат експерти, а не партийни назначения. Искат стабилност и изпълнение на управленската програма, в която обещанията за по-добро образование и здравеопазване да се изпълняват бързо, а социалната реформа да се усети по джоба на всеки. Не искат есента на недоволството, а искат есента не ясните приоритети на държавата, за да може всеки да си види кратката и далечна перспектива. Искат от управляващите програма, а не скандали, от президента - стабилност, а не контра, а от опозицията - алтернатива на политиките, а не на пиар акциите.
Само така може да излезем от омагьосания кръг на нарушеното доверие. И най-накрая да започнем да работим, вместим да ходим по гадателки. А както стана ясно от последните им изяви по телевизиите, и звездите са благосклонни сега към нас - нямало вече нито една ретроградна планета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай