Вратички в закона пазят пияните шофьори

Вратички в закона пазят пияните шофьори | StandartNews.com

Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, коментира предложението за завишаване на санкцията при управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и без свидетелство за правоуправление.

Наказателната политика на държавата наистина трябва да бъде по-сериозна и по-строга към водачите, употребили алкохол. Така че ние сме за завишаване на санкциите. Но има един друг сериозен проблем - с документирането и установяването на алкохолните проби. И той е свързан с неработещата Наредба номер 30, която е издадена от Министерство на здравеопазването, МВР и Министерство на правосъдието. Тази наредба има много пробойни, които дават възможност алкохолните проби да се оспорват в съда и те да падат.

Давам ви само два примера. В тази наредба е записано, че алкохолните проби се взимат само от лекар. Масово обаче те се взимат от медсестри и един добър адвокат може да оспори самата алкохолна проба и тя да падне в съда, само защото е взета от медсестра. Друг пропуск на тази наредба - веществото, с което се почиства ръката, откъдето се взима кръв. Въпросното вещество сублимат не се използва от години, а се използва кислородна вода. А това е в нарушение на наредбата и това също опорочава самата процедура и заради алкохолните проби са недействителни. Или пък в наредбата е записано, че кръвта се взима в стъклени шишенца, които са измити с топла вода и сапун. Т.е. в самата наредба има много стари неприложими изисквания, които обаче за съжаление опорочават процедурите и голяма част от самите алкохолни проби се оспорват в съда и не се стига въобще до коментар за размера на наказанието. Така че преди да коментираме размера на наказанието, ние трябва да променим тази наредба.

Направихме включително един журналистически експеримент с ваши колеги от БНТ, където показахме как една и съща кръвна проба, изпратена в четири лаборатории - три в София и една в Пловдив, даде тотално различни резултати. Т.е. няма и единна методика, която да уеднаквява резултатите.

Точно в този момент първо трябва да се промени процедурата за вземане на кръвни проби и тогава да коментираме наказанията. По отношение на неправоспособните водачи, там сме даже и за по-крайни мерки - за конфискуването на автомобилите на шофьорите, които са неправоспособни, защото когато той няма книжка, ти всъщност как ще го санкционираш, няма какво да му вземеш. Затова ние предлагаме, както е в някои европейски държави, да се конфискува автомобилът, независимост чия собственост е.

Трябва цялостна държавна политика за намаляване на катастрофите. Трябва средствата, които влизат от глоби, наистина да бъдат в един самостоятелен фонд, защото той е сега само на хартия самостоятелен, но те тази година ще влизат в бюджета на МВР и те няма да могат да бъдат използвани, защото няма разписани процедури как тези средства да се използват.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай