Войнствена култура срещу светските класи

Войнствена култура срещу светските класи | StandartNews.com

Протестите в Турция не са само в защита на зелените зони в града, коментира в. "Ню Йорк таймс". Те отразяват много по-дълбока съпротива срещу политическия път, следван от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговата все по-ислямизирана Партия на справедливостта и развитието. Ердоган беше преизбран за трети мандат през 2011 г. и използва мандата, за да следва авторитарен дневен ред, който мнозина възприемат като атака срещу светската република, произлязла след разпадането на Османската империя.

В седмиците преди демонстрациите на площад "Таксим" напрежението вече се беше изострило заради нови ограничения на продажбите на алкохол на обществени места, приети набързо от доминирания от ПСР парламент, които обаче все още не са се превърнали в закон. Истинският проблем в страната, където алкохолизмът не е често срещано явление, е "войнствената култура" на Ердоган срещу светските класи в страната и нелибералната форма на демокрация, която той опитва да наложи.

Много турци както вярващи, така и нерелигиозни казват: "Ако употребата на алкохол е грях, позволете ми да го запиша на собствената си сметка. Правителството не може да ни принуждава да не извършваме грехове".

Опитът на Ердоган да установи мюсюлмански морал проличава и от позицията на неговото правителство относно абортите, които до неотдавна не предизвикваха никакви теологични или политически противоречия. Ислямът, както и юдаизмът, дава приоритет на живота и здравето на майката пред тези на плода, но Ердоган, заемайки страница от американското християнско право, въведе закони за ограничаване на възможностите за аборт чрез турската национална система за здравна застраховка. И създаде такива мерки, които биха навредили повече на бедните, отколкото на богатите жени, воден от националистическите призиви за увеличаване на населението на великата турска нация чрез препоръката всички жени да имат поне три деца.

Това морално микроуправление на личния живот на хората се случва на фона на все по-остри атаки от страна на правителството срещу политическите и гражданските свободи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай