Войната срещу белите престилки

Войната срещу белите престилки | StandartNews.com

СТЕЛА СТОЯНОВА

Те всички са виновни. По презумпция. Ако нашият близък е починал, убили са го хората в бели престилки. Ако е оживял, значи Господ го е спасил. Медицината в този случай няма нищо общо.
Българските лекари в момента са поставени в унизено положение. Това се вижда дори от последния случай с починалата родилка в Плевен, за който обаче до момента няма резултати от аутопсия, няма данни какво се е случило и цялата информация за трагичния случай, заляла нета, се базира на данните "Една жена каза". Дори и не става ясно кой е източникът, подал на роднините информация, че жената, която е трябвало да роди, е била оставена сама в залата. Възможно е и това да е вярно - в българските болници твърде често трагедията е пълна, анестезиолози липсват, сестри търчат на три или четири места и не успяват да изпълнят задачите си. Възможно е и да не е вярна - последните и все още липсващи анестеолози все още стоят на местата си и следят здравето на пациента си до последната минута. Въпросът е в друго - всеки от нас е все по-готов да се предовери на информацията за некадърни лекари

и да им тегли една псувня в нета

просто защото някаква неголяма част от съсловието им успяват да създадат това впечатление.
Медиите с лекота обрисуват облика им на убийци в бели престилки за радост на читателя, въпреки че по-голямата част от тях са или отговорни и загрижени за пациентите си хора, или такива, които здравната каса вече е превърнала в чиновници, на които от нищо не им пука, ако си попълнят правилно формулярите. Заради шепа печалбари медицинската професия у нас вече се превърна в мръсна дума. А заради Здравната каса е на път да се превърне в още по-мръсна.
Сигурна съм, че повечето от хората, положили Хипократова клетва, не са си и представяли как след години ще сърбат попарата на куп формуляри, за които могат да бъдат и глобени, вместо да пазят здравето на пациентите си. Не са си и представяли, как ще се возят в раздрънкани линейки и ще се сражават със странни племена, които вярват, че ако 20 години не си отишъл на лекар, точно лекарят е виновен, че не може да те спаси.
Че

ще ги замерят с камъни, когато са отишли да спасят човешки живот

Че ще ги превръщат в политически мишени, когато това е удобно за управляващата партия. В голямата си част българските лекари са честни хора, а някои от тях се опитват да хитруват с такси само в рамките, в които системата им позволява. Точно както го прави един търговец, хлебар, таксиметров шофьор или учител. Лекарите се превърнаха в изкупителната жертва на обществото, въпреки че никой не разбира особено много от същината на техния труд. На нас ни е важно да има виновен. Тук не става дума за починалата родилка и детето, което е останало в кома - ако има виновен там, той ще си понесе наказанието. Но стигмата да се произнесем върху всички медици като към безскрупулни печалбари, още преди да знаем какви са резултатите от аутопсията, е показателна - ние вече сме им вдигнали мерника. А това не е добре за нас като общество - кой знае кои ще бъдат следващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай