Война на цивилизациите, религиите или нещо друго

Световните лидери се включиха в шествието срещу терора в Париж

Война на цивилизациите, религиите или нещо друго | StandartNews.com

Война на цивилизациите, война на религиите или нещо съвсем различно. Това са въпросите, чиито отговори търсят всички след атентата срещу "Шарли ебдо". Предлагаме мненията на Мохамед Хамдан, председател на Сирийската асоциация в България, и музиканта Етиен Леви, едно от най-популярните лица на еврейската общност у нас.

За джихад трябва вяра, а това е терор

Мохамед Хамдан, председател на Сирийската асоциация в България

Изразяваме съболезнования на семействата на загиналите при атентата срещу "Шарли Ебдо". Напълно подкрепям френския народ в неговата скръб. Заклеймявам всеки терористичен акт, независимо къде е направен. Терорът за съжаление е навсякъде. Това е страшното. В резултат на терора ежедневно умират стотици невинни хора. Светът не трябва да се концентрира сега само на трагедията във Франция. Този терористичен акт трябва да играе роля на "червената лампичка", за да се огледаме навсякъде какво става. Ежедневно изригват "вулкани" в резултат на грешна политика и грешни действия от страна на правителствата на много страни. Дори и френското правителство и френските служби имат дял в случилото се. Този "болен климат", който го подсигуриха на джихадистите, няма как да не се върне като бумеранг. Не е допустимо с лека ръка външният министър на Франция да каже преди две години в Мароко, че той е доволен от действията на ислямистите от Джибхат Ал-Нусра" в Сирия. Не е редно да каже, че не можел да забрани на французите да ходят да се бият в Сирия. Тези бандити, които се наричат "джихадисти", се чувстват вече недосегаеми. За техните действия вече няма граници. Атентатът в Париж не беше просто нападение срещу една редакция и нейните журналисти. Това беше много повече - една показност пред целия свят колко са силни и как могат да правят каквото си поискат дори и посред бял ден. Това самочувствие е породено от грешната политика на някои европейски страни. Ние, като организация, непрекъснато алармирахме службите и европейската общественост с апел - не пращайте наемници - чужденци в Сирия, един ден те ще се върнат и ще ударят с "вашите камъни по вашата градина". Случилото се в Париж е красноречив пример. Връщайки се от Близкия изток, тези терористи са взривоопасни именно за обществата, където са интегрирани.

Убийците от Париж са събирани и обучавани в скоби "джихадисти", които са изпращани в Сирия. Братята Куаши са били безупречно обучени, професионални убийци, които са се върнали от Сирия. Учудвам се, как може френските служби да не ги държат под наблюдение!

Как пък английските служби допускат в центъра на Лондон да се вербуват хора за терористи.
Дори думата "джихадист" не е правилно да се употребява за тези терористи. Защото "джихад" в превод е - "свещена война за вярата", а тези идиоти нямат вяра! Терористи - точната и единствена дума, с която те трябва да се назовават. Такива "джихадисти" удариха кулите в Ню Йорк, метрото в Лондон, влаковете в Мадрид. Решението е всички държави да обединят усилията си, както направиха след 11 септември. Обезателно трябва да се допитат и свържат със службите на Сирия и Ирак, защото те са в течение кои са тези радикалисти и къде са техните клетки. Вижте как същите тези хора унищожиха културните ценности на арабския свят, арабската цивилизация и искат да върнат народите в Средновековието с измислени догми и правила. Защо трябва да се стига до това и в Европа? Апелирам към европейците да не гледат на всеки мюсюлманин като на терорист, защото това е напълно грешно, но в същото време всички демократични общества и правителства не само в Европа, но и по целия свят трябва да се мобилизират и обединят в борбата си срещу терора.

Страшни са фанатиците, не религиите

Доц. Етиен Леви, преподавател в НБУ по джаз пеене, композитор

Неправомерно се използва религията, по-скоро вярата на хората. Аз лично разделям вярата от религията. Когато преди векове, умни, но свирепи хора са разбрали, че вярата може да бъде манипулирана, те са я политизирали и така са я превърнали в религия. Резултатът го виждаме и днес. Това, което стана в Париж, е едно кощунство. Разбира се, хората са настръхнали в цяла Европа в момента. Това е опасният, деликатният момент, че те могат да скочат срещу мюсюлманския свят. А трябва да скочат конкретно срещу тези фанатизирани радикали. Аз съм човек, който почитам и юдаизма, и християнството, и мюсюлманството, и будизма. Всеки има право на свободен избор как да нарече своя Бог. А Бог е един! Това разделение е направено по изкуствен начин, за да може хората да бъдат манипулирани. Една от тези манипулации - е кръвопролитията на религиозна основа. Няма по-страшно нещо от това. Във всяка една религия е имало радикалисти и фанатици. И в юдаизма, и в християнството има крайни хора, които в своята заблуда проливат кръв, без да осъзнават, че никой няма това право. Животът е даден от Господ и само той има правото да го отнема. Що се касае до заложниците, взети навръх Шабат в еврейски магазин за храни, това е повече от ясно, че е удар срещу еврейството и срещу тези, които го поддържат. Не искам да политизирам нещата, но искам световната общественост да разбере, че трябва да предприеме много сериозни мерки срещу фанатизма и срещу радикалния ислям.

Аз не деля хората по вяра, а по деяния. Ако имам истински приятел мюсюлманин, аз ще вляза с него в джамията, ще се събуя, ще си измия краката и ще застана да се помоля, защото пак повтарям, Бог е един. Дали е джамия, дали е синагога или християнски храм - това е къщата на Бога, той е там и трябва да се молим, а не да се избиваме! За мен религии няма! Има хора!

Записа Оля АЛ-АХМЕД

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай