Сряда,

Водолазът Русия пак ще плува на Запад

От: Администратор -
3807
Водолазът Русия пак ще плува на Запад
A
A
A

Американски и украински медии твърдят, че Русия може открито да нападне Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров обаче казва, че Донецката и Луганската област трябва да си останат част от Украйна. Представители на т.нар. Народни републики на Донецк и Луганск от своя страна патетично обявяват прекратяването на борбата за независимост, защото "споразуменията от Минск не предвиждали даването на независимост на двете области". По думите на Олег Царьов - председател на обединения парламент на самопровъзгласилите се Народни републики на Донецк и Луганск, дейността на структурите на "Новорусия" е замразена. Онези, които не са съгласни с подобно развитие на събитията, междувременно рискуват да споделят съдбата на военния командир Алексей Мозговой от "Луганска Народна република". Той беше убит при покушение от неизвестни лица. Мнозина предполагат, че е намерил смъртта си, защото не е бил съгласен с прекратяването на бойните действия, към което междувременно се стреми Русия.

Причините за промяната в политиката на Кремъл по отношение на проекта "Новорусия" са ясни. Някои руски анализатори и политици ги обясняват доста цинично, като казват, че проектът просто е изчерпал възможностите си и вече създава повече проблеми, отколкото предимства. Сегашното съотношение на силите изведнъж стана изгодно за Кремъл. С визитата на държавния секретар Джон Кери в Сочи САЩ демонстрират готовност за преговори. ЕС продължава да си тъпче на място. Крим си остава руски. Двете марионетни републики де юре влизат в състава на Украйна, но де факто са под контрола на Кремъл. Освен това могат да бъдат използвани за оказване на по-нататъшен натиск над украинските власти, включително и силов, тъй като запазват своите "въоръжени сили". В същото време Русия има нужда от глътка въздух, защото проблемите пред икономиката се задълбочават, независимо от изявленията на властите. Фактически Русия прилича на водолаз, който се старае да изплува от дълбините, да поеме глътка въздух и отново да се гмурне още по-дълбоко. В такава ситуация всички средства са позволени. Москва е готова да разреши по-нататъшното изпълнение на споразуменията от Минск, докато икономиката й не получи глътка кислород под формата на западни кредити.

По този начин т.нар. фракция на мира в Кремъл временно надви над другата, която иска война. Трябва да напомним, че тя не се застъпва за пълно помирение с Украйна, а само за промяна на методите на борба. Технократите временно победиха генералите. А несъгласните като Мозговой слизат завинаги от сцената. И когато напълни белите си дробове с достатъчно кислород, че да може например да завърши модернизацията на армията до 2020 г., кремълският плувец отново ще поеме към нова цел. И някой ден отново ще се "устреми на Запад".

Украинските медии и анализатори постоянно говорят, че такъв план не бива да се допуска. Особено след толкова много жертви подобна игра била невъзможна. Може пък и да са прави. На мен лично ми е трудно да повярвам в това. Затова ЕС и изобщо Западът не бива бързо да отменят санкциите. Разбира се, не за да нанасят вреди на Русия, а за да попречат на властите да въвлекат страната в друга война. С още повече кръвопролития и братоубийства.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Русия