Във война ли е Турция?

Във война ли е Турция? | StandartNews.com

За първи път "Ислямска държава" откри огън на турска територия. За първи път Кюрдската работническа партия атакува "Ислямска държава" чрез Турция. И за първи път Турция започна въздушни удари срещу "Ислямска държава", както и отвори въздушната база Инджирлик за американски военни самолети. Във война ли е Турция всъщност? Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че "Турция не е и няма да участва в никаква война". Анкара все още не е заела позицията на нападащия, а го играе защитаващ се заради терористичната атака в Суруч. Или както източници от сферата на сигурността наричат ситуацията - "активна отбрана". Съответно Анкара отвръща на удара само, ако е налице заплаха. Декларацията на Давутоглу предполага, че този принцип ще продължи да се спазва.

След като Турция предостави базата Инджирлик на САЩ, Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) заяви, че двете страни трябва да установят сигурността на военните самолети. За целта ще се създадат специални защитени зони, в които ще е забранено навлизането на цивилни и търговски самолети. Излезе информация, че въпросната зона ще се намира по границата със Сирия. Източници в Анкара потвърждават информацията, като допълват, че забранената за полети зона ще се разпростре и върху част от територията на Сирия. Върху тези територии ще се създаде и буферна зона, охранявана от турски и американски военни. Турската армия обаче ще охранява района с въздухоплавателни средства и поне засега не се планира навлизането на сухопътни войски.

Възниква обаче въпросът дали САЩ няма да обърнат внимание на кюрдския въпрос заради въздушните атаки срещу цели на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Това е и най-голямото предизвикателство пред Вашингтон в близко бъдеще, но вероятно САЩ ще се опитат да са медиатор с цел възобновяване на мирните преговори. САЩ също така не биха искали Кюрдската работническа партия да оттегли силите си от Сирия и да ги насочи срещу Турция, защото това ще отслаби борбата срещу "Ислямска държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай