В търсене на брак по сметка

В търсене на брак по сметка | StandartNews.com

Политически прагматизъм, а не приятелство, сближи Путин и Меркел

Мария Стоянова,
журналист от БНТ,
анализатор на европейските процеси

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп активизира своята изолационистка политика се търсят нови партньорства. Това ясно пролича от срещата между германския канцлер и руския президент. Ясно е, че Владимир Путин е президент, който е под растящ икономически натиск. Затова търси сближаване с Европа. Путин знае, че може да го постигне чрез Меркел и с Меркел. Канцлерът, от друга страна, също има интерес, особено с поглед към президента във Вашингтон, с който все по-трудно се партнира. Така, срещата между двамата е израз на политически прагматизъм, а не на приятелски чувства. За сближаване говори и фактът, че предварително беше договорено да няма изявления за медиите, да няма пресконференция -

трезвият диалог беше преди публичността

Бяха обсъдени много и важни въпроси. Беше обърнато внимание, че мирният процес в Украйна е зациклил. Според Меркел, там отговорността е, както на европейските държави, така и на Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и затова е необходимо да се търсят решения заедно. В Украйна мисия на сините каски на Обединените нации би могла да доведе до раздвижване. До момента обаче договорки по този въпрос няма. Има обаче единомислие по енергийната политика. Въпреки протестите на САЩ, но и на Украйна, президентът на Русия и канцлерът на Германия заявяват, че ще работят за осъществяването на оспорвания газопровод Северен поток- 2. Киев е загрижен, че повече няма да транзитира руски газ през територията на Украйна. По този начин ще спаднат финансовите постъпления. Това Меркел отчита като проблем, защото отправя ясно послание към Украйна. Според нея Киев трябва да е наясно, че ще играе роля заедно със Северен поток-2. Това ще стане, когато започнат разговори с ЕС, с Русия и с Украйна. Така икономиката бе сред важните теми, които двамата лидери обсъдиха. Путин държи транзитът през Украйна да се изчислява от Русия. Още веднъж -

икономиката е голямата тема за шефа на Кремъл

Но, и двете държави, Русия и Германия, биха могли да имат икономически ползи една от друга. Това, според президента на Русия, е нещо, което трябва да се задвижи, но санкциите които от европейска страна бяха наложени, правят все повече проблеми, и то тъкмо в икономически план. Така се стига до един затворен кръг на разговорите, който връща към ситуацията в Източна Украйна. Санкциите, които бяха наложени на Русия, не бяха въведени произволно, това се забравя. Те бяха въведени, защото беше подписано споразумение в Минск, под което сложиха подписи всички страни. И това споразумение не се изпълнява и затова бяха въведени санкции.
По другата важна тема, ситуацията в Сирия, от изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, разбираме, че Меркел и Путин са договорили нов формат за решение. Той включва Сирия, но включва и Русия, Германия и Франция. Надеждата на Ангела Меркел е, че ако се освободи пространство и възможност за връщане на сирийски бежанци от Европа в родината им, това ще облекчи ситуацията на Стария континент.
В Сирия също става въпрос за пари. Путин настоява

Европа да поеме възстановяването на разрушената от войната страна

Ако не се възобнови инфраструктурата, ако не се създадат възможности за нормален живот там, тогава живеещите в чужбина бежанци няма да могат да се върнат. Путин обръща внимание не само на онези, които са в Европа, а на милионите бежанци, които са в Ливан, в Турция и в Йордания. Меркел, от своя страна, предупреждава за необходимостта от политически поцес, така че да се стигне до край на боевете в Сирия. Според нея, в Идлиб трябва да се избегне хуманитарна катастрофа, защото намялването на военното напрежение и стълкновенията между враждуващите групировки по никакъв начин не гарантира мирен ред, не осигурява ежедневие, предпоставка за нормален живот.
Срещата на Меркел и Путин е колкото важна за Русия, толкова и за Германия, а от друга страна - не е и без значение за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай