Вторник,

В търсене на справедливост

От: Администратор -
2790
В търсене на  справедливост
A
A
A

"Пътят към Ада е постлан с добри намерения" (Бърнард Шоу). И осеян с камери.

Докато бавно се влачим с автомобила си покрай поредния пътен ремонт или чакаме следващата отсечка магистрала (изнервящи, но реални действия, които имат най-важно отношение към намаляване на произшествията и смъртността на пътя според статистиките), се налага да се задоволим с поредната кампания. Като "Шофирай с камера". Хубава акция, която ще задоволи нуждата от широка публичност на всички бързи и яростни герои и ще запълни донякъде дълбоките им ями комплексарщина. Може да се помисли и за такса "операторско майсторство" към фиша. Срещу нея джигитите на пътя ще получават клипчето на личната си флашка и ще могат да си го приложат към колекцията снимки от полицейските камери с рекордните си скоростни постижения.

Любувайки се на заглавия като "Снимай нарушител" завладя интернет", ми попадна фейсбук публикация на пловдивчанин, който е жертва на една друга акция, наречена "Искам да съм инвалид". Мъж на 33 г. от четиригодишен се бори с различни редки заболявания, които довеждат до две трансплантации на органи. На 18 юни т.г. той паркирал автомобила си с инвалиден стикер на предното стъкло на инвалидно място. След което буден гражданин, вероятно заслепен от комсомолски плам, не огледал предното, а лепнал стикер "Искам да съм инвалид" на шофьорското стъкло. Разбирам, че всяка система дава дефекти. Дори правосъдната. Разбирам, че след четвърт век живот в несправедливост много сънародници са готови да бъдат съдници на дела, а не само на думи. Но се чудя колко ли магазини на чистокръвни арийци са осъмнали с разбити витрини след Кристалната нощ. Я някой нацист се престарал, я някой конкурент в бранша нарочно заблудил шпицкомандата, че магазинът на Ханс е "от ония". Стават грешки.

Не казвам, че демокрацията е в опасност. А изградихме ли я? Стикери с цена 0.20 лв. парчето и камери за 309 лв. (359 лв. с вграден GPS) ли са крепежните й елементи? Иначе лошите са винаги другите. Не бих се учудил, ако не след дълго изтече забавна информация, че активен гражданин, поддавал видеа към КАТ, сам е бил наказан с глоба след уличаващо клипче. Ако се обърнем към историята, ще открием, че в периодите на просперитет на обществата действат силни и ефективни разследващи служби, а в периодите на упадък се разчита на доносници.

Нека ви разкажа втора история. Този път не с потърпевш, а с налагащ справедливост. Жена на 32 г., в чиято компания небрежно обсъждаме нагло паркиращите шофьори. Пред нейната кооперация нощувал автомобил на съсед с прекалено чувствителна аларма. След няколко нощи на звуков терор и серия забележки младата работеща майка на две деца грабнала кухненския нож и срязала четирите гуми на шумното возило. Разговорът ни се отмества към липсата на държавата. Като обсъждаме несправедливостите, една от най-големите е, че участващите в преразпределението на брутния вътрешен продукт изоставят гражданите, които цял ден участват във формирането на БВП, да взимат в остатъка от свободното си време обществената справедливост "в свои ръце". С всички рискове за собственото и чуждо здраве, разход на енергия и огромна вероятност поради неадекватност да наказват една несправедливост с друга.

Сходна е проблематиката при напреженията в Гърмен и Орландовци. Единствените места, където гражданите трябва да изразяват своето недоволство, са сградите на местната и централната власт. Защото на тези власти плащаме проценти от формираното БВП, за да носят отговорността и компетентността за регулиране на обществените взаимоотношения.
Впрочем местната власт е взела решение да постави камери в Орландовци. Явно това е панацеята за всички проблеми. Камери на фасадата на демокрацията. Логично.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички