В търсене на справедливост

В търсене на  справедливост | StandartNews.com

"Пътят към Ада е постлан с добри намерения" (Бърнард Шоу). И осеян с камери.

Докато бавно се влачим с автомобила си покрай поредния пътен ремонт или чакаме следващата отсечка магистрала (изнервящи, но реални действия, които имат най-важно отношение към намаляване на произшествията и смъртността на пътя според статистиките), се налага да се задоволим с поредната кампания. Като "Шофирай с камера". Хубава акция, която ще задоволи нуждата от широка публичност на всички бързи и яростни герои и ще запълни донякъде дълбоките им ями комплексарщина. Може да се помисли и за такса "операторско майсторство" към фиша. Срещу нея джигитите на пътя ще получават клипчето на личната си флашка и ще могат да си го приложат към колекцията снимки от полицейските камери с рекордните си скоростни постижения.

Любувайки се на заглавия като "Снимай нарушител" завладя интернет", ми попадна фейсбук публикация на пловдивчанин, който е жертва на една друга акция, наречена "Искам да съм инвалид". Мъж на 33 г. от четиригодишен се бори с различни редки заболявания, които довеждат до две трансплантации на органи. На 18 юни т.г. той паркирал автомобила си с инвалиден стикер на предното стъкло на инвалидно място. След което буден гражданин, вероятно заслепен от комсомолски плам, не огледал предното, а лепнал стикер "Искам да съм инвалид" на шофьорското стъкло. Разбирам, че всяка система дава дефекти. Дори правосъдната. Разбирам, че след четвърт век живот в несправедливост много сънародници са готови да бъдат съдници на дела, а не само на думи. Но се чудя колко ли магазини на чистокръвни арийци са осъмнали с разбити витрини след Кристалната нощ. Я някой нацист се престарал, я някой конкурент в бранша нарочно заблудил шпицкомандата, че магазинът на Ханс е "от ония". Стават грешки.

Не казвам, че демокрацията е в опасност. А изградихме ли я? Стикери с цена 0.20 лв. парчето и камери за 309 лв. (359 лв. с вграден GPS) ли са крепежните й елементи? Иначе лошите са винаги другите. Не бих се учудил, ако не след дълго изтече забавна информация, че активен гражданин, поддавал видеа към КАТ, сам е бил наказан с глоба след уличаващо клипче. Ако се обърнем към историята, ще открием, че в периодите на просперитет на обществата действат силни и ефективни разследващи служби, а в периодите на упадък се разчита на доносници.

Нека ви разкажа втора история. Този път не с потърпевш, а с налагащ справедливост. Жена на 32 г., в чиято компания небрежно обсъждаме нагло паркиращите шофьори. Пред нейната кооперация нощувал автомобил на съсед с прекалено чувствителна аларма. След няколко нощи на звуков терор и серия забележки младата работеща майка на две деца грабнала кухненския нож и срязала четирите гуми на шумното возило. Разговорът ни се отмества към липсата на държавата. Като обсъждаме несправедливостите, една от най-големите е, че участващите в преразпределението на брутния вътрешен продукт изоставят гражданите, които цял ден участват във формирането на БВП, да взимат в остатъка от свободното си време обществената справедливост "в свои ръце". С всички рискове за собственото и чуждо здраве, разход на енергия и огромна вероятност поради неадекватност да наказват една несправедливост с друга.

Сходна е проблематиката при напреженията в Гърмен и Орландовци. Единствените места, където гражданите трябва да изразяват своето недоволство, са сградите на местната и централната власт. Защото на тези власти плащаме проценти от формираното БВП, за да носят отговорността и компетентността за регулиране на обществените взаимоотношения.
Впрочем местната власт е взела решение да постави камери в Орландовци. Явно това е панацеята за всички проблеми. Камери на фасадата на демокрацията. Логично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай