Неделя,

В Гърция няма паника, има огромно състрадание

От: Администратор -
В Гърция няма паника, има огромно състрадание
A
A
A

Много са се хвърлили в морето, но са загинали от удара в скалите, казва Тони Рачковска,
собственик на магазин в Атина

- Госпожо Рачковска, вие живеете и работите в Атина. Как Гърция преживява трагедията с пожарите близо до столицата ?
- Цяла Гърция говори за тази страшна трагедия.
Нямам време да гледам телевизия и да чета вестници, но клиентите в магазина ми постоянно обсъждат какво се е случило. Тук не помнят някога да е имало нещо така ужасно
и с толкова много жертви. Още по-потресаващо е, че има и голям брой изгорели деца, които не са успели да се спасят от пламъците. Постоянно научавам нови лични трагедии за жертвите и семействата им.
- Чуха се версии, че може да става въпрос за умишлени палежи ? Какво мислят хората в Гърция, какво е причинило толкова големи пожари ?
- Лично аз за себе си нямам категорично обяснение. Вярно е, че много от клиентите и познатите ми споделят подозрения, че пожарите са умишлени. Не знам. Ужасното е, че пламъците много бързо са се разпространили и са изненадали хората. Било е някакъв ад, но с природата никой не може да се бори.
- Четох, че много хора са скачали в морето, за да се спасят от огъня ?
- Наистина е така, но още по-кошмарното е, че тъй като в морето има много камъни по дъното, много хора са загинали, след като са скочили и са се ударили в тях.
- Има ли пострадали от района, в който живеете и работите?
- Лично аз не знам някой от нашия район да е пострадал, макар че броят на жертвите постоянно се увеличава. Всъщност обявените за изчезнали в първите часове след трагедията в повечето случаи се оказват загинали. Благодарим на Господ, че около нас всичко е добре в момента и няма опасност.
- Има ли паника сред хората в Гърция ?
- Повечето са притеснени и им е жал за всичко, което стана. Някои ги е страх трагедията с пожарите да не прерасне в нещо още по-страшно, например война или нещо такова.
Всъщност всеки човек го преживява по различен начин. Всички гърци обаче са на нокти. Това, което прави впечатление е как всеки предлага помощ. Който с каквото и както може иска да направи някакъв жест за пострадалите от пожарите.
- По какъв начин гърците помагат на пострадалите ?
- С лекарства, с храни, с дрехи. Носят всеки ден помощи в църквата. Който може ходи и до мястото на трагедията, за да съдейства като доброволец. Има много лекари, които помагат безплатно. Правят се и акции за кръводаряване.
Изобщо цяла Гърция е изпълнена със състрадание към жертвите и пострадалите от този ужас. Мъката също обединява, виждам го всеки ден.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички