В Гърция няма паника, има огромно състрадание

В Гърция няма паника, има огромно състрадание | StandartNews.com

Много са се хвърлили в морето, но са загинали от удара в скалите, казва Тони Рачковска,
собственик на магазин в Атина

- Госпожо Рачковска, вие живеете и работите в Атина. Как Гърция преживява трагедията с пожарите близо до столицата ?
- Цяла Гърция говори за тази страшна трагедия.
Нямам време да гледам телевизия и да чета вестници, но клиентите в магазина ми постоянно обсъждат какво се е случило. Тук не помнят някога да е имало нещо така ужасно
и с толкова много жертви. Още по-потресаващо е, че има и голям брой изгорели деца, които не са успели да се спасят от пламъците. Постоянно научавам нови лични трагедии за жертвите и семействата им.
- Чуха се версии, че може да става въпрос за умишлени палежи ? Какво мислят хората в Гърция, какво е причинило толкова големи пожари ?
- Лично аз за себе си нямам категорично обяснение. Вярно е, че много от клиентите и познатите ми споделят подозрения, че пожарите са умишлени. Не знам. Ужасното е, че пламъците много бързо са се разпространили и са изненадали хората. Било е някакъв ад, но с природата никой не може да се бори.
- Четох, че много хора са скачали в морето, за да се спасят от огъня ?
- Наистина е така, но още по-кошмарното е, че тъй като в морето има много камъни по дъното, много хора са загинали, след като са скочили и са се ударили в тях.
- Има ли пострадали от района, в който живеете и работите?
- Лично аз не знам някой от нашия район да е пострадал, макар че броят на жертвите постоянно се увеличава. Всъщност обявените за изчезнали в първите часове след трагедията в повечето случаи се оказват загинали. Благодарим на Господ, че около нас всичко е добре в момента и няма опасност.
- Има ли паника сред хората в Гърция ?
- Повечето са притеснени и им е жал за всичко, което стана. Някои ги е страх трагедията с пожарите да не прерасне в нещо още по-страшно, например война или нещо такова.
Всъщност всеки човек го преживява по различен начин. Всички гърци обаче са на нокти. Това, което прави впечатление е как всеки предлага помощ. Който с каквото и както може иска да направи някакъв жест за пострадалите от пожарите.
- По какъв начин гърците помагат на пострадалите ?
- С лекарства, с храни, с дрехи. Носят всеки ден помощи в църквата. Който може ходи и до мястото на трагедията, за да съдейства като доброволец. Има много лекари, които помагат безплатно. Правят се и акции за кръводаряване.
Изобщо цяла Гърция е изпълнена със състрадание към жертвите и пострадалите от този ужас. Мъката също обединява, виждам го всеки ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай