Уроците от Париж

Уроците от Париж | StandartNews.com

Щом Франция се оказа безпомощна пред терора, България трябва да се замисли за всички рискове

Гл. ас. д-р Чавдар Стоянов,
доктор по европейско, международно и международно наказателно право

Злокобният атентат, при който маскирани избиха журналисти и полицаи в Париж, шокира международната общност. Ясно пролича, че не съществува държава в света, застрахована от терористични посегателства. Опасността от атентати не е мнима или преувеличена, а реална - тя поставя особени предизвикателства пред националната сигурност на България. Вероятно с голяма доза основание редовите български граждани в последните часове си казват - щом в мощна европейска държава като Франция се случват подобни разтърсващи събития, застрашаващи живота на стотици хиляди граждани, какво остава за България!

Безспорно ние сме с по-малък ресурс, службите ни нямат капацитета и възможностите на западноевропейските си колеги, а

основанията за притеснение не са за подценяване

- нито сме защитени в максимална степен, нито сме застраховани от терористични посегателства на нашата територия. В момент, когато в Париж се провежда най-мащабната демонстрация - марш срещу терора, поход за солидарност, ние повече от всякога трябва да преценим къде е България в този нов, променен европейски контекст - с какво можем да подобрим - сега, на момента, наличните мерки за защита от тероризъм. Изправени сме пред предизвикателство, което изисква максимална воля и усилие. Българската държава трябва да сътрудничи и помага с всичко, но не бива да се оказва в епицентъра на битката срещу тероризма заради своето средищно географско положение. Можем да взаимодействаме с европейските си партньори, но не можем да бъдем буфер, който да понесе тежестта на евентуални удари.

В този смисъл България трябва да бъде внимателна какви ангажименти може да поеме към оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу Ислямска държава. Очаква се атентатът в Париж да е повод Вашингтон да настоява за по-голям принос на страните от ЕС в кампанията срещу ИД. Въпросът е доколко България може да бъде съпричастна, без да създава прекалени рискове за собствената си сигурност.

Атентатът в Париж показа и какви може да бъдат мишените на терора. Журналистите от "Шарли ебдо" не са политици, но те влияят на общественото мнение.

Причина за грубото посегателство над човешки живот станаха провокативни карикатури на религиозна тематика, публикувани от сатиричен френски седмичник с дълга история и традиции, който придоби популярност заради своята мощна позиция на трибуна срещу всичко, което би могло да привлече интереса на издателите в обществен и политически план.
Атаката срещу редакцията на "Шарли ебдо" е зловещ акт, разрушаващ идеята за свобода на словото, опит да се провокира напрежение и

да се всее смут сред френското общество

Обикновено терористите целят именно това - да създадат напрежение, да обезверят големи обществени групи, да провокират стрес и сблъсък. Атентатът в Париж се отличава от последните прояви на тероризъм в други точки по света. Той е особено зловещ показен опит да се реставрират реваншизмът и мракобесието, представлява акт на отхвърляне на демократичните ценности на западната цивилизация и правата на човека. От обективна страна терористите си служат с различни средства, явно имат добра подготовка и обмислен план във времето. От субективна страна - деянието е извършено в условията на пряк умисъл и ясно преследвана терористична цел, с особена разрушителност. Това го прави в пъти по-обществено опасно от всяко друго посегателство над държавен или обществен служител, над политик или журналист, над редови гражданин.
Показателна и важна ще бъде реакцията на цялото френско общество по повод на случилото се. Мирни демонстрации, масови шествия и многолюдни граждански протести са естествената реакция, която ще затвърди усещането за цивилизованост. Ксенофобски изблици и опити за контраудари, породени от религиозни мотиви, ще бъдат фатална грешка, която може да разпали етнически конфликт в сърцето на Европа и да доведе до изтребление и масово противопоставяне. Вярвам, че френското общество има силите да защити ценностите на демокрацията и свободата, защото именно тази държава в най-голяма степен е символ на свободата на духа.

Очертава се тревожна и ясно изразена тенденция на активизиране на терора в световен мащаб. В последните месеци все по-категорично се налага убеждението, че етническите различия ще доведат до продължителна нестабилност, превръщайки се в потенциална заплаха за международния мир и сигурност. Предстои Европейският съюз да осъществи серия от нови и значими законодателни инициативи, чрез които да предприеме допълнителни мерки за борба срещу тероризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай