Урок по омраза

Дано само Андреа да е кусур на българското образование

Урок по омраза | StandartNews.com

Може ли първият учебен ден да се превърне в жълта новина? Социалните мрежи доказаха, че може. Гостуването на футболиста Валери Божинов и фолкпевицата Андреа в столичното 138 СОУ затъмни по форумите всички хубави неща, които си казваме на такъв празник. Затъмни темата за познанието, за авторитетите и за това какво трябва учат децата ни. И анатемоса едно училище - напълно излишно.

За поредна година "Стандарт" реши да зарадва над 3000 ученици от 5 училища и да им подари по една книга. Енциклопедия "Британика", за да усвоят познанието, и "100 причини да се гордеем, че сме българи", за да почувстват родината си. За да е изненадата пълна, решихме звезди да им направят подаръците. Певците Миро, Митко Кърнев и Дидо от Д2, актьорът Башар Рахал, футболистът Валери Божинов. Поканихме, разбира се, и още един герой на децата - боксовия шампион Кубрат Пулев. Един от малкото хора, които напоследък обединиха нацията, вместо да я разделят.

Вместо него обаче дойде приятелката му - Андреа. И колкото и да е невероятно, това се оказа за нета голямата новина. Дотолкова голяма, че накара цяло училище да се почувства засрамено. Защото чалгаджийка откривала учебната година и какъв пример е тя за децата.

Ние, българите, сме царе на лицемерието. И на оплюването. Задължително е във всичко хубаво да потърсим негативното и да го заклеймим. Защото сме моралисти. Може цяла вечер да слушаме чалга, но това е вкъщи, когато сме сами. А навън, в училището, ние чалгаджийките ги презираме. Те са недостойни да раздават книги, защото сме моралисти. И се обединяваме само в едно - в името на омразата.

Питаме се, дали някой от присъствалите на тържественото откриване в 138-о СОУ се заслуша в думите на директора г-жа Кръстева за дъгата, на която прилича училището със седемте езика, които се изучават там? А колко души всъщност обърнаха внимание на факта, че двамата са там, за да подаряват книги? И да покажат на децата ни, че освен чатене, в нета съществува и друг начин да общуваш със словото.

Целта на кампанията ни "Книга за първия учебен ден" бе именно децата да се срещнат със стойностните четива, подадени им от ръцете на техните кумири. И е част от една по-голяма кампания "Милост за децата" - чрез която искаме да поставим в центъра на обществото бъдещите граждани на България. Малките ученици до 4 клас получиха детските издания на енциклопедия "Британика", които би трябвало да им покажат, че информацията се намира не само в учебника или в Уикипедия. На децата до 7 клас подарихме "100 причини да се гордеем, че сме българи" - гордост, която напоследък у нас става все по-дефицитна. А фактът, че фолкизпълнител използва участието си в подобна кампания за свой PR, всъщност би трябвало по-скоро да говори добре за него. Защото той самият явно се опитва да се дистанцира от стандартната представа за безпросветен чалгаджия. Когато попфолкът, който така ни поляризира, се опитва да си направи PR чрез книгата, значи може би четенето отново се връща на дневен ред. Не само за елита. И току-виж, покрай Андреа някой млад любител на чалгата решил, че висенето над книгите си струва.

Извън шегата, мястото на чалгата, разбира се, не е на първия учебен ден, на който сме свикнали да гледаме мастити оратори. Едва ли обаче което и да било "тронно слово" би впечатлило тийнейджърите, колкото факта, че любимата им певица или спортист им говорят за четенето. Не за чалгата или за парите. В крайна сметка децата се мотивират много по-силно, когато чуят едно послание от идолите си. А за това какви са идолите - отговорност носим и ние. До голяма степен на нас се дължи онова, което харесват, или не, децата ни.

Волю или неволю, ние сме причината чалгата да е част от ежедневието им. Да, обществото ни е чувствително по темата за попфолка. Както е болезнено разделено по площадите.

Въпросът е да не се опорочават добрите инициативи. Защото Андреа не отиде в училището да пее чалга, а да раздава книги.

Затова нека се позамислим, преди да отправяме критики или да търсим сензации там, където ги няма. И да не вменяваме несъществуваща вина на училище, което от години е доказало, че може. Което е извоювало челните си позиции в българското образование и никога не ги е губило. Училище, което е сред първите, но това, кой знае защо, мнозина пишещи в социалните мрежи удобно успяха да пропуснат. Училище, в което през годините са гостували 17 космонавти - но за "критиците" май е по-удобно да се втренчат в приятелката на Кубрат.

В крайна сметка, дано една Андреа да е кусур на родното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай