Вторник,

Украйна е обречена да бъде разделена

От: Администратор -
7977
Украйна е обречена да бъде разделена
A
A
A

Spiegel-online, Якоб Аугщайн

Въпреки подписания в Минск нов документ за преодоляване на конфликта в Донбас Европа може да забрави за териториалната цялост на Украйна. Дори и ако това е било предвидено от предложението на ЕС, в мирния план се намесват САЩ, реално да се противопоставят на които в голямата политика може само Русия. Оценявайки резултатите от минските споразумения, подписани на 12 февруари, независимо от прилагането им, на Европа й предстои да си има работа фактически с разделена Украйна. При което отговорността за разпада на страната се пада на САЩ, превърнали още една държава в жертва на своите геополитически интереси.

Барак Обама се намесва в европейското политическо пространство и се опитва да говори на езика на силата с Владимир Путин. Канцлерът на Германия каза миналата година, че Владимир Путин "живее в друг свят". Това е светът на политиката на силата, в който добре се ориентират руснаците и американците. Но Меркел, германците в него са чужденци.
Западната част на Украйна я очаква съдбата на "васалните държави" от Латинска Америка, зависими от САЩ и даващи площадка за разполагането на американско въоръжение. В същото време Русия няма да се откаже от своето авторитетно влияние върху източната част на страната.

Може ли да се предложи алтернативен път? Може, но много украинци не искат да вървят по него, защото той означава отказ от членството в ЕС и още повече - в НАТО. Още през ноември тази позиция бе формулирана от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер: "Виждам Украйна като партньор на НАТО, но не и като членка на блока". Но това решение бе прието от германската страна без участието на САЩ.

В плановете на Вашингтон не влиза запазването на неутралния статут на Украйна. В хода на скорошната визита във Вашингтон на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел сама призна, че САЩ и Европа по различен начин оценяват случващото се в Украйна.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com