Четвъртък,

Цеков: Станишев ще бие с повече мобилизация

От: Администратор -
3368
Цеков: Станишев ще бие с повече мобилизация
A
A
A

Данните на "Алфа Рисърч" изглеждат доста екстравагантни на фона на проучванията на други утвърдени агенции, които дават коренно различни резултати. Напоследък тази агенция ни поднася доста изненади. Помним преди известно време тези фамозни 80% подкрепа за протестите срещу правителството. Те също не бяха потвърдени от нито един друг социологически екип. Аз не поставям под съмнение начина, по който е проведено изследването, просто методологията им е такава, че насочва данните в определена посока с цел политически внушения. Неестествено е само няколко дни след изненадващото обявяване на АБВ да се регистрират високи резултати. Не виждам сериозна перспектива пред тази формация. Смятам, че надеждите на Първанов, че ще отдели съществена част от избирателите на БСП, са неоправдани. Напротив, очаквам много силна мобилизация и на актива, и на избирателите на БСП, които болезнено преживяват това, че един президент на два пъти избиран от тях и дългогодишен лидер на партията е поел по самостоятелен път.

Не виждам нищо ново и различно като политическа енергия, визия или послания, които Първанов е способен да излъчи, в сравнение с това, което е правил 20 години. Друг е въпросът, че там има силни и авторитетни личности като Ивайло Калфин. Наблюдава се процес на прегрупиране на руските геостратегически интереси и техните политически изразители у нас. Това се случва по линията на внезапно избухналото сближаване между ГЕРБ и АБВ по отношение на АЕЦ "Белене".
Последните проучвания сочат почти пълен паритет между БСП и ГЕРБ. Изходът от техния двубой зависи от активността на БСП и нейния лидер Станишев в предстоящите месеци да мобилизира до краен предел левицата. Заедно с това зависи дали кабинетът на Пламен Орешарски няма да допусне тежки грешки, които да налеят вода в мелницата на техните противници. Ако тези две неизвестни в уравнението се решат положително за левицата, БСП има стопроцентови шансове да спечели евровота, и като цяло управляващата конфигурация БСП - ДПС да има повече евродепутати от опозиционните формации.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Бсп Абв Избори

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички