Тримата от опълчението

Тримата от опълчението | StandartNews.com

Журналист, фен на белогвардейците и мразещ политиците водят битките в Източна Украйна

Александър Бородай, Игор Стрелков и Игор Безлер са лидерите на бунта в Донбас

С изострянето на кризата в Украйна все по-често в медиите се споменават имената на Александър Бородай, Игор Стрелков и Игор Безлер. Това са най-известните лидери на руската съпротива в Донецк и Луганск в конфликта с украинските власти в Киев. За Киев те са сепаратисти и терористи, а за руснаците В Източна Украйна са опълченци, борци за самоуправление, федерални права или присъединяване към Русия. Бунтовниците смятат, че новата украинска власт не зачита правата на рускоезичното население в страната, поради което и отказват да и се подчиняват.

Философ с оръжие в ръка

Александър Юревич Бородай е премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), избран на този пост на 12 май от Върховния съвет на републиката. 42-годишният Бородай е роден в Москва руснак, израснал в интелектуална среда. Баща му е философ, а също и сестра му. И той завършва философия в МГУ "Ломоносов", след което известно време е аспирант по специална философия на проблемите на етническите конфликти и по теория на управляващите политически елити. Твърде рано обаче влиза и в битките с оръжие. На 21 години участва в бойна група на пуча в Москва през октомври 1993 г. на Върховния съвет на РСФСР срещу президента на Русия Борис Елцин и готвените от него реформи и нова конституция на страната. Преди това обаче още на 19-годишна възраст става доброволец в конфликта с руското население в Приднестровието с централната власт на Молдова в Кишинев. Работи като експерт на Руския фонд за реформи и като военен кореспондент на агенция РИА "Новости" през първата война в Чечения. Снимал е филми за руските телевизии НТВ и ОРТ. От 1996 г. е постоянен автор и коментатор на в. "Завтра". Бил е и медиен експерт и ПР консултант за изборни кампании на различни нива. През 1999 г. е специален кореспондент на "Завтра" в Дагестан, за да проучва свързани с уахабитите проблеми. Пише много за междунационалните отношения между бившите републики на СССР, по военни въпроси и за ситуацията в Чечения и страните от Северен Кавказ. През 2001-2002 г. е главен редактор на сп. "Руски предприемач". Връзката му с Украйна проличава на 13 април 2014 г. Тогава в интернет се появява запис на негов разговор с мъж с позивна "Стрелок", който му докладва за операция срещу украинските силоваци в района на град Славянск, намиращ се тогава под контрола на бунтовниците. Предполага се, че зад позивната "Стрелок" стои известният полеви командир на опълчението Игор Стрелков. Бородай смята, че ДНР трябва да бъде включена в Руската федерация.

Историк и монархист

За 43-годишния полковник от запаса Игор Иванович Стрелков, който е лидер на руските отряди за самоотбрана в Донбас, руските медии пишат като за легендарна личност. Но всъщност повечето факти за него не са тайна. Игор Иванович Стрелков (истинското му име според украинските власти е Игор Всеволодович Гиркин) е роден и израснал в Москва. Там и сега живеят майка му, бившата му жена, двете му деца и сестра му. Твърди се, че той е женен два пъти. Баща му е служил във вътрешни войски до чин майор. Дядо му Иван Рунов е съветски офицер, участник във Великата отечествена война. Стрелков е специалист по военна история и възстановки на исторически битки. През 1992 г. като доброволец участва в бойни действия в населеното с руснаци Приднестровие. През 1992-1993 г. се бие на страната на Сърбия в Босна в руски доброволчески отряд на Черноморската казашка войска. По-късно участва в част за специални предназначения в Чечения и изпълнява специални задачи в други части на Руската федерация, както и в страни от Европа, Латинска Америка и Югоизточна Азия.

Последното му местоназначение преди да се появи в Източна Украйна, е Управлението за борба с международния тероризъм в ФСБ на Русия. Стрелков е известен и с монархическите си възгледи и като привърженик на Бялото движение", т.е. белогвардейците. Той е шеф на клуба "Свободна картечарска команда", формиран на основата на военноисторическия клуб "Московски драгунски клуб". Автор е на десетки статии на военноисторическа тематика, публикувани с псевдоним. Написал е също една издадена и подготвя друга за печат. Участвал е в дискусии за войната в Сирия. Стрелков е в списъка на лицата, санкционирани от ЕС заради кризата в Украйна. ЕС го причислява към Разузнавателната дирекция на ГЩ на въоръжените сили на Руската федерация, известна като ГРУ.

Иска да го наричат Бяс

РИА "Новости" нарича Игор Николаевич Безлер един от най-загадъчните полеви командири на опълчението на ДНР. Причина за това може би е, че не обича да общува с медиите.

48-годишният Безлер е роден в Крим, в Симферопол. Той е един от командирите на Самоотбрана в Донбас и лидер на съпротивата в Горловка от април 2014 г. През 90-те години завършва Военната академия "Ф. Е. Дзерджински".
Служил е във Въздушнодесантните войски, ветеран от Афганистанската война на СССР и подполковник от частите на спацназа на ГРУ (военното разузнаване на Русия). Преди няколко години преминава към запаса, след което се е установил в Крим. Работил е като началник на охраната на машиностроителния завод в Горловка, както и в охранителна агенция. Бил е председател на Горловската обществена организация на военните десантчици. Според украинските власти Безлер е "руски диверсант", ръководил завземането но Областната администрация в Донецк и Управлението на МВР в Горловка. След тази победа той призовава да го наричат Бяс. Властите в Крим го издирват за терористична дейност. Безлер е отговорен за унищожаването на 18 украински силоваци в района на Волноваха. Той и отрядът му не се подчиняват на политическото ръководство на ДНР, чийто лидер е Александър Бородай, и се отнася презрително към политиците от съпротивата. Нарича ДНР бананова република.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай