Терор и истерия

Терор и истерия | StandartNews.com

Александър Андреев, Дойче веле

Само за една седмица в Германия четири пъти невинни хора загинаха или бяха ранени след атентати, извършени от потиснати, травмирани, объркани или радикализирани млади хора. Всички търсят отговор най-вече на два въпроса. Първо - дали тези кръвопролития имат нещо общо с бежанците и миналогодишната политика на отворени врати? И второ: дали осезаемото напрежение в днешния свят не подтиква именно объркани и нестабилни хора да проливат безцелно кръв? Отговорът и на двата въпроса е: да.

Да, наистина светът в момента изглежда нестабилен и объркан, а особено за хора с психически и социални проблеми това е непоносимо - и те просто изперкват. Покрай интернет светът наистина стана едно глобално село, където напреженията се мултиплицират с невероятна скорост и интензивност, така че няма нищо чудно, че травмирани млади хора във Вюрцбург, при нападението в Мюнхен, в Ансбах или Ройтлинген тръгват да избиват фрустрацията си, избивайки случайни хора.
Но не бива да си затваряме очите пред проблема с бежанците и да отдаваме всичко само на всеобщата нестабилност и несигурност. В Германия наистина дойдоха милион и половина бедни и измъчени хора, с които държавата - въпреки всичките си огромни усилия - не може толкова бързо да се справи. И това, естествено, неимоверно повишава опасността някой от тях да извърши някакво злодейство.

Съвсем друг е въпросът, че за ислямистите това е добре дошло. Защото те искат да превърнат проблема на глобализацията в проблем между мюсюлманите и немюсюлманите. И надигащата се в Европа тревога, дори неприязън към мюсюлманите, е тяхната най-голяма награда. Така че най-мъдрата реакция ще бъде да запазим спокойствие и да търсим практически решения, а не да се поддаваме на истерията, която се надига най-вече в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай