Театърът на черноризците

Скандалите с избора на митрополити убиват вярата и рушат авторитета на църквата

Театърът на черноризците | StandartNews.com

Църквата е сцена, където всички духовници са актьори и всеки играе различни роли

Митрополит се пренася в царството небесно и духовниците му същия ден пишат до Синода кой искат за наместник. Паралелно тъжат, но явно не толкова, че прагматизмът да отстъпи пред мъката. Друг сюжет - митрополит внезапно отива в по-добрия свят. Духовниците му изгонват избрания от Синода наместник, пращат им посочения от тях, не възразяват срещу нито едно от 15-те имена в листата за нов владика и на финала вдигат бунт. Защото са недоволни от резултата. Или по-точно - до финала не е стигнал онзи, за когото са мислили, че всичко е нагласено.
Не, това не са сценарии за театър. А факти от живота на светата ни църква. Същата църква, която от години се бори с вредите от 45-годишния насилствен атеизъм. И се оплаква, че журналисти и всякакви други злодеи работят срещу авторитета й. И настоява вероучението да стане задължителен предмет в училище,

за да възпитава морално здрави поколения

А кой ще ги учи? Духовници, които не познават смирението щом дойде време за кадруване? Или други, които не спазват 10-те Божи заповеди, а Синодът с години си затваря очите и не ги отстранява? Как родителите да си поверят децата на хора, които в моменти на изпитание вършат всичко, с което вярата се бори?

Че епископ Борис разхвърля пачки из Варненско, за да стане митрополит, се говореше седмици преди изборите край морето. Защо мълчаха? Можеха да го уличат в уставно нарушение - докато тече кампанията, кандидатите от листата нямат право да ходят в епархията, за която са номинирани. А защо варненци не възразиха, когато Синодът го включи в листата на достоизбираемите? Публична тайна е, че Борис е по-близо до греховния, отколкото до духовния живот. А нима Наум не е? Да, светците са на небето, не на земята. Всички сме грешни - Божиите наместници също. Но трябва да се спазва приличие. Защото да си духовник е призвание. Не избор, който прави живота ти песен.

А Игнатий от Сливен - не си направил отвод от листата за Варна, защото така би се извадил от всички църковни пасианси в бъдеще. Но щом го избраха за подгласник на Борис, иска да се оттегли постфактум, защото играта била мръсна. И клевети епископ Сионий, че плащал на епархийските избиратели. Които, между другото, са избирани още докато дядо Кирил беше жив. На пръв поглед включването му в интригата

изглежда ни в клин, ни в ръкав

Но не е. "Кадровиците" играят няколко хода напред. Сионий е спряган за основен претендент за Неврокопски митрополит. Дометиан Видински, чийто викарий е, временно управлява овдовялата епархия. И се допуска, че ще му постели червения килим към престола в Гоце Делчев. Като бъде компрометиран още сега обаче, Сионий е "отстрелян" за бъдещите избори в Неврокопско. Както и за все по-вероятния втори тур във Варна. Защото, ако Борис бъде изваден от играта, 17-те гласа за него няма да отидат за Наум. А ако се влеят при Сионий? Ако викарият от Видин стане митрополит на Варна, местните ще го приемат ли? Или пак ще намерят кусур. Избори до дупка! Пардон, докато бъде избран Наум. Това ли е целта? Да кажат. А ако във Варна наистина са играли финикийските знаци, нека получателите им осъзнаят греха си и изповядат публично всичко. Това ще е достатъчен аргумент за нови и честни избори. И добра инвестиция в бъдещето на църквата.

Предстоящите избори в Неврокопско също са заредени с напрежение. Викарият Серафим е смятан в определени среди за естествен наследник на покойния си владика. За поста спрягат и друг епископ - духовното чедо на Натанаил Григорий, който в момента е игумен на Троянския манастир. Дано поне в Гоце Делчев спестят срама от небогоугодни действия. Защото докато интригите и кавгите си вървят, миряните в цяла България възмутени гледат. И вместо духовниците да си скубят брадите, да се покаят публично. И да поискат прошка от паството и от честните си събратя, които се червят от безумствата им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай